Hartklepoperaties via lies bij LUMC

Het ministerie van VWS heeft besloten dat het LUMC en vier andere Nederlandse ziekenhuizen hartkleppen mogen vervangen via de lies. Normaal gesproken worden hartkleppen vervangen door middel van een openhartoperatie. Voor 500 tot 600 patiënten per jaar is die operatie te ingrijpend, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of zwakke gezondheid. Zij komen wel in aanmerking voor een veel minder belastende ingreep, namelijk een vervanging via de lies of tussen de ribben door. Vijftien ziekenhuizen hebben een vergunning aangevraagd voor het uitvoeren van deze operatie via de lies. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde dat het LUMC, het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht, het AMC, het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en het Amphia ziekenhuis in Breda kwalitatief boven de andere centra uitsteken. De vijf ziekenhuizen werken gezamenlijk aan een goede kwaliteitsregistratie. Ook stellen zij veiligheid- en kwaliteitsrichtlijnen op en delen ze ervaringen met elkaar. Zij mogen deze operaties dus gaan uitvoeren.

Bij de operatie via de lies, die officieel percutane benadering heet, vindt de klepvervanging plaats via de liesslagader, via de oksel, via de halsader of tussen de ribben door via de punt van het hart. Er is geen hart-longmachine nodig en vaak zelfs geen volledige narcose. De patiënt verblijft maar vijf dagen in het ziekenhuis. Op dit moment betalen de ziekenhuizen de kosten voor deze behandeling nog zelf.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×