Vijfde dodo-expeditie in volle gang

Gisteren is een multidisciplinair team van onderzoekers begonnen aan de vijfde dodo-expeditie op Mauritius. Dit keer onderzoekt het team, waaraan ook wetenschappers van Naturalis deelnemen, wat de rol van de klimaatverandering was bij het massaal sterven van meer dan een half miljoen dieren, waaronder dodo’s, 4000 jaar geleden. Op het eiland bevindt zich een massagraf dat ongeveer net zo groot is als vier voetbalvelden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de dieren die in dat graf liggen, 4.000 jaar geleden gestorven zijn in een periode die maximaal 100 jaar duurde. Het onderzoeksteam heeft aanwijzingen dat die sterfte plaatsvond in een periode van extreme droogte, die meerdere tientallen jaren geduurd heeft. Deze expeditie moet uitwijzen hoe hoe een geïsoleerd ecosysteem zonder menselijke invloeden reageert op abrupte veranderingen in het klimaat. Met de kennis die de onderzoekers opdoen, moet het mogelijk worden de mens beter toe te rusten op plotselinge klimaatveranderingen. De onderzoekers zijn te volgen via www.dodo-expeditie.nl.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×