Nobelprijswinnaar spreekt bij Boerhaave

Nobelprijswinnaar Martinus J.G. Veltman is op woensdag 15 september te gast bij Museum Boerhaave. Hij verzorgt daar een lezing over de kunst van het programmeren. Veltman won de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1999 samen met zijn leerling Gerard ’t Hooft. De twee hadden baanbrekend werk verricht op het gebied van de unificatie van de natuurkrachten. Zij bereikten hun resultaten mede dankzij het door Veltman ontwikkelde computerprogramma Schoonschip. Dat kon behalve met getallen ook met formules overweg en baande de weg voor computertalen als Mathematica en Maple. Tijdens zijn lezing zal Veltman uitleg geven over de totstandkoming van Schoonschip en over zijn verdere pioniersactiviteiten op het gebied van het programmeren.

Daarna halen wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn en informaticahistoricus Gerard Alberts samen met softwarepioniers in de zaal herinneringen op aan de computertaal Algol, die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is €10. Wie Vriend is of een collegekaart heeft, betaalt de helft. Aanmelden is verplicht. Dat kan via www.museumboerhaave.nl/nl/dekunstvanhetprogrammeren.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×