Krakers en sympathisanten bevolkten vanavond de publieke tribune van het stadhuis, terwijl de gemeenteraad over de anti-kraakwet debatteerde. Onder hen ook oud-wethouder en GroenLinks senator Jan Laurier. (Foto: Chris de Waard).

Leiden legt anti-kraakwet naast zich neer

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vanavond de anti-kraakwetmotie van GroenLinks raadslid Walter van Peijpe gesteund. Dat betekent dat Leiden die wet niet actief gaat handhaven. Als de anti-kraakwet op 1 oktober in werking treedt, is kraken een misdrijf. “Maar die mensen op de publieke tribune zijn geen misdadigers, dat zijn gewoon Leidenaren,” zo betoogde Van Peijpe die zich daarmee verzet tegen wat hij noemt ‘het criminaliseren van een deel van de inwoners van Leiden’. “Stelen is een misdrijf en kraken is stelen,” stelde VVD-er Zevenbergen daar tegenover. Hij kreeg bijval van CDA-raadslid Patrick Meijer: “Wie in Leiden wil kraken, koopt maar een zak walnoten.”

Kraken houdt de gemoederen in Leiden al decennia bezig. In de jaren 80 inspireerde het één van de bekendse bands uit Leiden voor het nummer ‘Twee Mobiele Ogen..’

Ook de ChristenUnie is tegen het gedogen van krakers. Fractievoorzitter Guido Terpstra vindt dat er betere manieren dan kraken zijn om leegstand tegen te gaan. De kraakwet biedt volgens hem wel te weinig waarborgen tegen leegstand. De Stadspartij wil dat leegstaande panden in bruikleen worden gegeven. Dat is kraken volgens raadslid Labrujère niet nodig. Tegen kraken is hij fel gekant: “Het (voormalige jongerencentrum) ’t Breehuys heb ik zelf nog leeggemaakt toen het gekraakt was,” aldus het raadslid met de klompjes in de baard.

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid in met het gedogen van krakers. In ieder geval waar het gemeentelijke panden betreft, over particuliere panden gaat de gemeente niet meer na 1 oktober. Dan besluit het Openbaar Ministerie of er (na aangifte van de eigenaar) ontruimd moet worden. Op dit moment zijn er slechts drie gemeentelijke panden gekraakt. De kantoren naast het voormalige ‘Gat van Van der Putte’, een pand aan de Middelstegracht en een deel van het Nobelcomplex waar het nieuwe muziekcentrum moet komen.

Pas als de gemeente echt met die panden aan de slag gaat, wil wethouder Van Woensel dat de krakers vertrekken. Hij rekent erop dat er dan zoveel maatschappelijk draagvlak is voor zo’n herontwikkeling, dat de krakers vrijwillig opstappen en het niet tot ontruiming hoeft te komen. Bang dat het gedoogbeleid ertoe leidt dat krakers andere gemeentelijke panden in gebruik nemen is Van Woensel niet: “Overal zit al anti-kraak in”.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×