Referendumaanvraag voortaan digitaal

Via DigiD kunnen Leidenaren voortaan een referendumonderzoek ondersteunen. Nu kan dat alleen nog via papieren formulieren die op een beperkt aantal plaatsen in de stad liggen. De ondergrensgrens die nodig is om een referendum aan te vragen wordt iets opgetrokken. van 4000 naar 5000. de verwachting is dat veel meer mensen bereid zullen zijn om via de computer steun te betuigen, dan voorheen toen ze bijvoorbeeld met hun paspoort naar het stadhuis moesten. Hoe groot dat effect is, weet echter niemand, omdat Leiden de primeur heeft op dit gebied. Het college wilde die grens op 10% van het aantal kiesgerechtigden stellen, zo’n 9000 stemmen. De referendumkamer adviseerde 5000.

Een motie van D66 om het bij die 5000 te houden werd aangenomen met de stemmen van PvdA, CDA, ChristenUnie en de VVD tegen. Het gewijzigde voorstel kreeg alleen geen steun van het CDA, de ChristenUnie en de VVD. De ChristenUnie had de meeste moeite met het voorstel. Die partij vindt DigiD niet veilig genoeg. Fractievooriztter Terpstra doelde daarmee niet op de technische veiligheid, maar op de kans op fraude. zo kan je bij digitaal stemmen niet controleren of iemand bijvoorbeeld is gedwongen of beloond om steun te betuigen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×