Werk- en geldstraf voor hackers

De officier van justitie in Den Haag heeft werkstraffen geëist tegen twee mannen die meerdere internet sites hebben gehackt. Ook moeten ze als het aan het OM ligt, duizenden euro’s betalen. Toen de Universiteit Leiden in de zomer van 2008 aangifte deed omdat de website gehackt was, begon de politie een onderzoek. Uiteindelijk kwam de recherche een nu 19-jarige man uit Enschede en een 21-jarige man uit Eindhoven op het spoor. Uit informatie die op hun in beslag genomen computers stond, kon de politie opmaken, hoe het tweetal te werk was gegaan.

Verder bleek uit die informatie dat ze niet alleen de website van de universiteit, maar ook die van een aantal andere bedrijven hadden gehackt. Drie van die bedrijven deden aangifte. Het tweetal heeft die drie bedrijven en de universiteit met de heckactie voor ongeveer €180.000 benadeeld.

De officier van justitie eiste tegen de 19-jarige een werkstraf van 150 uur, omdat hij ten tijde van de delicten minderjarig was. Tegen de 21-jarige eiste hij 240 uur werkstraf. Tegen allebei is een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.

Verder wil de officier van justitie dat de twee de universiteit €30.000 betalen, omdat dat geld nodig was om het netwerk weer op gang te krijgen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×