Wratten bevriezen meest effectief

Wie van wratten af wil, kan ze het best laten bevriezen met vloeibare stikstof. Huisarts in opleiding Sjoerd Bruggink van het LUMC heeft samen met andere onderzoekers gezocht naar de meest effectieve manier om wratten te verwijderen. Zij vergeleken drie behandelgroepen van in totaal 240 kinderen en volwassenen. Bij één groep werden de wratten elke twee weken behandeld met stikstof. Een andere groep bracht gedurende minimaal vier weken minstens vier keer per week salicylzuur aan op de wrat. De wratten van de derde groep werden niet behandeld. Uit het onderzoek bleek dat 49% van de wratten die met stikstof behandeld waren, verdwenen. Van de wratten die behandeld werden met salicylzuur, verdween 15%. Van de niet behandelde wratten, loste 8% op. Verder bleek uit het onderzoek dat salicylzuur en stikstof geen effect hadden op wratten in de voetzool. Deze wratten verdwenen bij de helft van de kinderen jonger dan 12 jaar binnen drie maanden, of ze nu behandeld werden of niet. Bij de deelnemers ouder dan 12, verdwenen ze zelden, ook als ze wel behandeld waren. Vervolgonderzoek moet nu uitwijzen waarom behandeling van voetwratten niet effectief is. Mogelijk worden ze veroorzaakt door een ander virus. Het hele onderzoek is gepubliceerd in het gisteren verschenen Canadian Medical Association Journal.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×