Neonatale gehoorscreening effectief

Neonatale gehoorscreening is effectief. Dat blijkt uit een publicatie van onder andere dr. Marleen Korver van het LUMC, die vandaag te lezen is in het Journal of the American Medical Association. Bij neonatale gehoorscreening wordt het gehoor van alle pas geboren baby’s getest door middel van klikgeluidjes. De test berust op het gegeven dat het binnenoor in reactie op aangeboden klikgeluidjes zelf ook geluid produceert, dat met een microfoon te meten is. Als de trilhaartjes in het slakkenhuis niet functioneren, produceert het binnenoor geen geluidsreactie. Op die manier zijn gehoorproblemen aan te tonen, zonder dat het kind bewust hoeft te reageren. Doordat de gehoorproblemen met deze methode snel ontdekt worden, kan er eerder worden ingegrepen door bijvoorbeeld een gehoorapparaat aan te meten of communicatiebegeleiding te geven.

Uit onderzoek is gebleken dat vroeg ingrijpen de kwaliteit van leven en de sociale en motorische ontwikkeling van de kinderen ten goede komt. De neonatale gehoorscreening is de opvolger van de afleidingstest. Bij die test moeten kinderen van negen maanden hun hoofd draaien in reactie op het geluid van belletjes. Die test is subjectief en niet geschikt voor kinderen met een motorische of cognitieve beperking. Doordat deze test pas in de negende levensmaand uitgevoerd wordt, kan pas daarna worden ingegrepen als het kind gehoorproblemen blijkt te hebben.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×