Foto: Hans Stakelbeek.

'Mooi gekleed in Afghanistan'

Vanaf 5 november is in het Leidse Textile Research Centre aan de Hogewoerd, een bijzondere tentoonstelling te zien van traditionele Afghaanse kleding, onder de titel: ‘Mooi gekleed in Afghanistan’. Honderden jaren lang was Afghanistan een kruispunt van wegen tussen Azië, Indië en het Westen. Het land, dat meestal alleen maar negatief in het nieuws komt, heeft al die jaren verschillende namen gedragen en het werd geregeerd door verschillende heersers. Een van de weinige dingen, die nooit veranderden is de grote aandacht, die de bevolking geeft aan kleurrijke kleding, juwelen en borduurwerk. De belangrijkste etnische bevolkingsgroepen in Afghanistan zijn: de Baluch, de Hazaras, de Nuristani’s, de Pashtuns, de Tajiks, de Turkmenen en de Oezbeken. Elke groep heeft een eigen traditionele levenswijze ook eigen karakteristieken in hun kleding.

Op de tentoonstelling zijn ruim 30 compleet geklede poppen te zien en mooie foto’s, gemaakt door Hans Stakelbeek, die de laatste jaren vaak in Afghanistan is geweest op verzoek van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Voormalig conservator van Museum Volkenkunde, Dr. Willem Vogelsang, is nauw betrokken bij de opzet van de expositie, die nog tot 23 maart 2011 te zien is.

Meer info en openingstijden: www.trc-leiden.nl

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×