PvdA: "Leidse ouderen tot wel 900 euro gekort"

Leidse minima worden onevenredig hard getroffen door de bezuinigingsplannen van het college. Dat vindt de PvdA. Duo-raadslid Anna van den Boogaard heeft uitgerekend dat sommige ouderen er wel 900 euro per jaar op achteruit kunnen gaan. Het college wil verschillende regelingen waar ouderen gebruik van kunnen maken afschaffen. “Als mensen nu van meerdere regelingen gebruik maken, worden ze daardoor dubbel gepakt. Korten op deze groep zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer problemen,” zo denkt Van den Bogaard. “Mensen zullen eerder terug moeten vallen op bijvoorbeeld de schuldhulpverlening en de Voedselbank.” De PvdA wil samen met in elk geval GroenLinks en Leefbaar Leiden proberen de korting op het ouderenbeleid te voorkomen.

Wethouder Jan-Jaap de Haan legt uit dat het college op enkele regelingen voor 65-plussers wil bezuinigen, juist omdat ze cumuleren. Onder de minima hebben ouderen volgens De Haan ook vaak het ruimste inkomen. Wel noemt hij bezuinigen op de minima in het algemeen één van de moeilijkste bezuinigingen. “Maar nood breekt wet.” Ook wijst hij erop dat er in 2007 nog twee miljoen extra beschikbaar is gekomen voor het Leidse minimabeleid. “Leiden geeft daar nog steeds 500.000 euro meer aan uit dan vòòr 2006. Daarnaast zijn meer mensen in staat om zelf in hun inkomen te voorzien.” De Haan is daarom trots op het Leidse minimabeleid: “Het is bovengemiddeld en heel fatsoenlijk.”

Leiden Palet 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×