Tot twee jaar geleden lag het Leidse vredesmonument op het landgoed Oud Poelgeest op heroprichting te wachten. Door opeenvolgende procedures duurde dat jaren. Inmiddels heeft het bestuur van de Stichting Erfgoed Oud Poelgeest de overblijfselen opgeslagen in een bekisting, maar veel meer dan een geroest frame met kapotte glazen panelen is er sowieso niet meer van over. Heroprichting zou inmiddels 160.000 euro gaan kosten. (Foto: website PvdA Leiden).

Heroprichten Vredesmonument kost 160.000 euro

Het door de Bredase kunstenaar Piet Hein Stulemeijer ontworpen Vredesmonument dat jaren op de Garenmarkt stond, dreigt definitief verloren te gaan. Omdat het uit 140 blauwe glazen platen bestaande kunstwerk keer op keer werd vernield, haalde de gemeente het in 2001 uiteindelijk weg. Steeds opnieuw repareren werd te duur. Nadat bleek dat er binen Leiden geen plek te vinden was om het monument te herplaatsen, ging het in de opslag bij Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. De Stichting Erfgoed Oud Poelgeest wilde zich wel sterk maken voor een herplaatsing op het landgoed. Door bezwaren uit de buurt en geldgebrek is het er nog steeds niet van gekomen.

De buurt was fel tegen de komst van het monument gekant omdat men onder andere overlast vreesde van de zon die in de glazen platen zou spiegelen. Tot aan de Raad van State procedeerden de buurtbewoners door, maar werden uiteindelijk in het ongelijk gesteld. De procedures namen in totaal 8,5 jaar in beslag. In die periode zijn de kosten voor heroprichting dermate gestegen dat ze om die reden waarschijnlijk alsnog hun zin krijgen. Het vorige bestuur van de Stichting Erfgoed Oud Poelgeest ging er destijds van uit dat het monument voor rond de 20.000 euro een plekje op het landgoed zou kunnen krijgen. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot ongeveer 160.000 euro, exclusief b.t.w. en de kosten die de stichting al gemaakt heeft aan tekeningen door een architect.

De huidige voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud Poelgeest, Hennie Völker-Dieben, hoopt nog steeds dat het lukt om het benodigde geld via fondsen binnen te krijgen, maar laat weten dat die kans nog maar klein is. In september trok de gemeente Leiden namelijk een oude toezegging in om 10.000 euro bij te dragen aan het herstel van het Vredesmonument. “En als je met niks begint is het veel moeilijker om geld los te krijgen, dan wanneer je al een startbedrag hebt.” Nu Leiden haar deel van de overeenkomst éénzijdig heeft opgezegd, voelt ook de Stichting Erfgoed Oud Poelgeest zich er niet meer aan gehouden. “Leiden moet het monument maar weer ophalen,” zo vindt de voorzitter.

De Leidse wethouder van cultuur Jan-Jaap de Haan laat weten dat zijn voorganger Alexander Pechtold destijds een ongedekte cheque heeft afgegeven om het monument nog een laatste maal op kosten van de gemeente Leiden te repareren. De Haan: “Omdat het monument in slechte staat verkeerde toen het naar Oegstgeest vertrok, heeft hij toegezegd een beperkte reparatie te vergoeden. Enkele jaren geleden heb ik toegezegd tot een beperkt maximum voor de reparatie van enkele glazen panelen die stuk waren bij te willen dragen, op voorwaarde dat de stichting spoedig de overige middelen bijeen krijgt.” Nu dat kennelijk niet lukt, moeten we helaas vaststellen dat dit beeld niet opnieuw opgericht zal worden.”

Als Leiden alsnog de toezegging nakomt en wil bijdragen aan herstel, gaat ook de stichting verder met de zoektocht naar geld. “We proberen het besluit van het toenmalige bestuur dan alsnog uit te voeren,” aldus Hennie Völker-Dieben.

Cultuur Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×