Vrije horecatijden mogelijk van de baan

Het college wil vasthouden aan de huidige openingstijden van de Leidse horeca. Het vrijgeven van het tijdstip waarop bezoekers binnen mogen komen leidt volgens burgemeester Lenferink tot fors meer politie-inzet. Informatie uit steden waar de horecatijden al vrij zijn, leert dat de politie er 2,5 keer zoveel werk aan heeft. “Bovendien zijn dat allemaal dure uren,” aldus de burgemeester. Ook de politie en het bestuur van de Leidse afdeling van Horeca Nederland zien niets in een verruiming van de tijden: “Het huidige systeem werkt goed.” Ook buurtverenigingen zijn al in verweer gekomen tegen de voorgenomen versoepeling.

Zes buurtverenigingen uit de binnenstad staken de koppen bij elkaar en stuurden eind september op eigen initiatief een brief aan de gemeente waarin ze aangeven voor overlast te vrezen. Ook balen ze ervan dat de initiatiefnemers niet vooraf overleg hebben gevoerd met de binnenstadbuurtverenigingen. De vrees voor meer overlast wordt ook door de politie gedeeld. Die stelt dat verruiming zal leiden tot meer alcoholgebruik en daardoor tot meer verstoringen van de openbare orde. Ook zou het een aanzuigende werking hebben van bezoekers uit de regiogemeenten. Daardoor vreest de politie voor meer dronken automobilisten op de weg.

Als de raad de verruiming van de horecatijden toch doorzet, gaat dat volgens burgemeester Lenferink ten koste van de aanpak van overvallen en woninginbraken. Het voorstel om de binnenkomsttijden vrij te geven is een initiatief van D66, de VVD en de PvdA.

Leiden horecatijden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×