Partij voor de Dieren wil vuurwerkverbod

33

Een algeheel verbod op het kopen en verkopen van vuurwerk. Dat ziet Dick de Vos van de Partij voor de Dieren het allerliefste. Als dat niet kan wil hij in elk geval dat Leiden de verkoop van vuurwerk scherp in de gaten houdt en streng optreedt tegen illegaal vuurwerk en vuurwerk dat te vroeg wordt verkocht. Ook het voortijdig afsteken van vuurwerk is voor de PvdD uit den boze. Niet alleen (huis)dieren, maar ook bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten staan doodsangsten uit door al het geknal. “Staakt het vuren,” luidt daarom de hartekreet van De Vos die ook wijst op de milieuvervuiling en de problemen voor astma-patiënten die vuurwerk veroorzaakt. “80% Van de bevolking koopt helemaal geen vuurwerk, het is dus een kleine groep die het letterlijk voor de rest verknalt.” De Vos kan wel leven met een van gemeentewege afgestoken siervuurwerk ter vervanging van de particuliere verkoop.

Burgemeester Lenferink kon de PvdD deels tegemoetkomen. Met het strenge toezicht zit het wel goed, zo beloofde hij. Voor een verbod moet De Vos zich maar tot de Tweede Kamer wenden. De Partij van de Dieren hoopt dat mensen dit jaar geen vuurwerk kopen en het aldus bespaarde geld overmaken op giro 20.21.22 van de Brandwonden Stichting.

Delen

33 reacties

 1. Familie Boeff op

  Graag de laatste 2 weken controle op vuurwerk door de politie
  rondom de straten bij de kroegen. wonend naasr de kroeg op de Witte Singel hebben wij ieder jaar last met een nerveuse hond door het vroegtijdig afsteken van vuurwerk rondom de brug bij de Herenstraat.

 2. Partij voor de Planten op

  Maar de rode stokjes van de vuurpijlen recycelen wij altijd tot handige duurzame rekjes voor onze tweede handskamerplanten.

 3. Ik ben ook tegen verkoop van vuurwerk en vóór een door professionals afgestoken vuurwerk. In veel landen is het al jaren verboden om vuurwerk af te steken vanwege wangedrag en brandgevaar. Geen klacht gehoord daar. Ik begrijp wel dat kleine (en grote) jongetjes het leuk vinden om oorlogje te spelen, maar zo’n kleine groep die de rest van de bevolking (+ onze hond) terroriseert: gewoon verbieden en het verbod handhaven.

 4. Partij voor de Mensen op

  Wij mensen willen ook geen vuurwerk, alleen een paar primitieve gekken en psychopaten vinden het leuk. De PvdD is echter veel te laat met de oproep. Want de troep ligt al in de magazijnen, klaar voor verkoop, en zal zich bovendien tot de 2e Kamer moeten wenden, zoals de burgemeester terecht opmerkte.

 5. Partij voor de Planten op

  floflo: je hebt gelijk. Wij overwegen als alternatief voor vuurpijlstokjes voor onze tweede handsplantenklimrekjes de takken van de wietplanten te recycelen.

 6. De feitenspecialist op

  Arnhem – Mijn ontbijt draait zich om in mijn maag… daar gaan we weer.!

  Zat er al op te wachten wie dit jaar de Arno Bonte zou worden.. nu is het dus de PvdD.. (1 zetel.? Laat me niet lachuh.!)

  Maargoed, toch maar weer een ontkrachtingsverhaaltje:

  Scherpe controle op vuurwerkverkoop is er al, dus oud nieuws. Ook het streng controleren op illegaal vuurwerk is er al en het te vroeg verkopen van vuurwerk…. nou, dat moet ik nog meemaken in Nederland….

  Vindt het op z’n minst een redelijk smakeloze vergelijking dat dieren en verstandelijk gehandicapten allebei last hebben van het geknal. In mijn omgeving heb ik zowel dieren als verstandelijk gehandicapten, maar geen van beide zie ik stuiteren bij het horen van een rotje.

  Het Milieuvervuilingsverhaal is nu al zo vaak ontkracht, dat ik daar nieteens over ga beginnen, ik zeg Google maar ff, genoeg info te vergaren 😉 En het fabeltje over Astma-patienten… alsof iedere Astma-patient op 1 januari 02:00u gezellig over straat wandelt.. De concentraties "schadelijke stoffen" zijn nogsteeds normaal. Op een warme drukke spitsdag in de zomer hangt er meer "afval" in de lucht….zelf heb ik ook een lichte vorm, maar lig echt niet op de grond van het hoesten of benauwdheid, dus lulkoek. De vernielingen rond O&N zijn niet anders dan met voetbalrellen of "vreedzame" demonstraties. Check een willekeurig Nederlands vuurwerkfoldertje… 98.9% is siervuurwerk, 1,2% is knalwerk, maar met dit knalwerk krijg je een grassprietje nieteens aan het trillen, dus prullebakken, bushokjes en ruiten sneuvelen door… illegaal vuurwerk, daar ligt dus een winstterrein op het gebied van veiligheid.

  80% koopt geen vuurwerk, dus 20% verknalt het voor de rest… In onze straat "op stand" waren wij van de 25 huizen, de enige met vuurwerk. Kleine rekensom: 4% die vuurwerk afstak… dus wij zouden het voor de overige 96% verpesten van de straat.? Vertel mij dan eens waarom ruim 80% van de straat buiten stond mee te genieten en de O’s en A’ niet te tellen waren.?

  En de gevaren en nadelen van een gemeentelijke vuurwerkshow zijn al zo vaak aangehaald (voorbeeld: Amsterdam, grote stad, veel mensen, weinig ruimte, minimaal 10 shows om alle geinteresseerden tevreden te stellen en het veilig te houden, meer vervuiling, meer afval, meer mensen geconcentreerd op verschillende plekken, dus meer kans op ongelukken, meer politie-inzet, ga zo maar door…)

  Dus jongens, meiden, papa’s, mama’s, opa’s en oma’s…. Laten we per direct onze rijke traditie en de Nederlandse economie verklooien door de 65 miljoen euro bedoeld voor de staatskas, over te schrijven naar de Brandwondenstichting (niets ten nadele van de brandwondenstichting ;))

  Er is vanuit de 2de Kamer al duidelijk gemaakt dat een verbod er niet gaat komen (it’s all about the Benjamins) dus leg je liever toe op de belangen van je partij… Waarom zitten er zoveel dieren in het asiel.? Waarom kan elke gek een hond/kat/paard/geit kopen.? Waarom worden er zoveel zwakke/zieke vissen verkocht.? etc.. denk niet dat ik het verder moet voorkauwen.

  Fijne jaarwisseling en de brandwondenstichting ziet je bijdrage wel tegemoet…

  @FLoflo:

  De georganiseerde show in andere landen zijn in landen waar de vuurwerktraditie al niet heerste, dan is er vanzelfsprekend weinig weerstand. En wangedrag heb je overal het hele jaar door, dus niets nieuws.

  En net zoals gevaarlijke honden die "afgemaakt" moeten worden door opvoeding komt, ligt ook de angst van de hond aan de baas. Check de Dogwhisperer 😉 Heb een hond en 2 katten… hond rent er niet voor weg of naartoe… stukje training. Succes.!

 7. Ik kan me erg vinden in de alinea’s waarin de feitenspecialist hierboven spreekt over dat er belangrijkere en urgentere zaken zijn op het gebied van dierenwelzijn, waarbij gedurende het héle jaar zeer veel dieren betrokken zijn.

 8. Zo uit zijn duimpje gezogen dit verhaal,er klopt namelijk niks van.

  De Vos kan wel leven met een van gemeentewege afgestoken siervuurwerk ter vervanging van de particuliere verkoop.

  haha serieus dit meen je niet,dit is nog veel slechter voor het milieu,dan die paar cosumentencakes die met oud en nieuw worden afgestoken.

  Deze man kan het mooi brengen alleen verdraaid hij de feiten.

  Lees dit is door:

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/waarom-komt-er-geen-vuurwerkverbod.html

  Ik wordt er echt ziek van dat betuttelende gezeik,het is een traditie en dat zal zo blijven punt.

 9. krijn schoonderwoerd op

  Zelf had ik gedacht en gehoopt na die narigheid in Enschede en Volendam dat voor altijd het vuurwerkverbod van kracht zou worden. En dat om diverse redenen. Het is ten eerste je reinste geldverspilling. Ten tweede schrok ik me net ook nog de tandjes van een harde knal. En dan is het vandaag pas 18 december. Eer dat het nu 2 januari is duurt nog 2 weken. Hoeveel personen zullen er niet bij zijn die wel van de voedselbank gebruikmaken of een uitkering genieten en vervolgens wel hun geld besteden aan het kopen van vuurwerk. Dit gaat er bij mij niet in. Afgezien van de vuiligheid en narigheid en verontreining van het milieu en de angst van huisdieren zou het gewoon voor eens en altijd verboden moeten worden. Maar nee tradities moeten we in stand houden. Stel je toch eens voor dat we geen vuurwerk meer mogen afsteken. Erg joh, wat een ramp. Nee Enschede en Volendam waren pas rampen. Vuurwerk stop daarmee voor eens en altijd en doe wat nuttigers met je tijd en geld.

 10. Ah gossie ze moeten het enschede verhaal er weer bij halen,10 jaar geleden en dan toch weer gebruiken.

  Ik zal je vertellen in het verkeer sterven dagelijk tientallen mensen,laten we die auto’s verbieden 24 uur per dag vervuiling.

  geldverspilling?Ik maak altijd nog zelf uit,waar ik mijn geld aan uitgeef jammer hea.

  Dan nog even over die huisdieren,heb zelf een hond die heeft nergens last van,dat ligt nog altijd aan het baasje zelf opvoeden heet zoiets.

  Dit verbod komt er gewoon never nooit,dat kan je vergeten.

 11. Vuurwerk is een belangrijke bron van luchtverontreiniging, met name smogvorming, geïnteresseerd: http://www.rivm.nl/milieuportaal/bibliotheek/veelgesteldevragen/-wat-is-het-effect-van-vuurwerk-tijdens-de-jaarwisseling-op-de-luchtkwaliteit.jsp .
  Daarnaast draagt het nogal bij aan de belasting van het oppervlaktewater. Geinteresseerd: Siervuurwerk ontsiert de kwaliteit van het water. Sinds 2003 nemen de emissies van zware metalen, omgerekend naar equivalenten, naar water toe. Dit wordt voor een deel veroorzaakt door een toename van de emissies door consumenten. Vooral de emissies van koper zijn in de laatste jaren flink gestegen. Een belangrijke oorzaak hiervan is de toenemende populariteit van siervuurwerk, dat verhoudingsgewijs meer koperemissies veroorzaakt dan knalvuurwerk.
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/95A7A8BF-427D-4F6C-BC8A-7229E7DBB4C6/0/2006c167pub.pdf
  Milieurekeningen 2006, pag. 7
  Vuurwerk: beter niet doen. Voor mensen die iets aan de luchtwegen hebben, voor dieren en voor mij. Dank.

 12. @Lowie: Dat klopt allemaal. Maar is dat geen momentopname?
  Die ene fatale nacht en de irritante illegale dagen daarvoor, weegt dat op tegen de vervuiling 365 dagen per jaar van vliegtuigen en automobielen? Ik bedoel als ik een scheet laat draagt dat ook bij aan de ammoniakuitstoot.
  @Michel: Ja mijn vroegere poesen hadden ook nooit last van die herrie, keken hoogstens stomverbaasd van wat doet dat klootjesvolk nu weer? Ik heb een hoop salamanders en slangen hier zitten, maar die interesseert het ook niets.
  Wat me wel soms opviel is dat om 00.30, 1 januari ik allerlei gevogelte, zoals merels en mezen als waanzinnigen in het donkerte stuurloos wild zag rond vladderen. Maar das meer voor de Vogel- en Dierenbescherming dan voor de polletiek.
  In die zin zou de PvdD zich meer duurzaam op de rest van het jaar kunnen concentreren.

 13. Ben tegen vuurwerk afsteken.
  ben tegen autorijders.
  ben tegen vliegtuiglawaai.
  ben tegen politiek.
  IK BEN TEGEN MENSEN DIE ALLEEN MAAR LOPEN TE ZEIKEN

 14. @ bakoe

  Totaal genomen zorgt vuurwerk voor 0,4 procent van de totale vervuiling per jaar,dus dat valt echt heel erg mee.

  ik blijf er bij als je dit gaat verbieden komt er veel meer narigheid,maar goed dat zien ze blijkbaar niet.

  En dan nog waar praten we over 1 dagje van de 365 dagen in het jaar,wie is hier dan kinderachtig???

 15. Nee alleen die eerste zin was voor jou bedoeld bakoe,de rest niet.Over de vervuiling ,dat het niet zo schadelijk is als sommige hier beweren.

 16. Luchtvervuiling door dat ene dagje vuurwerk, ach zolang men voor elk wissewasje nog steeds de auto pakt…..

 17. ik koop nog steeds met veel plezier vuurwerk en steek dat de 31e pas af, dus mij valt sowieso niets te verwijten…
  Laten we nou niet aan mierenneukerij gaan lopen doen, voor die nog geen 12uur van geknal heeft iedereen ten slotte plezier…
  Ik heb thuis 1 hond, 9 katten, 2 hamsters en 1 konijn, maar geen van allen zijn bang voor vuurwerk, behalve 1 kat…
  Dit komt omdat hij slechthorend is en dan alle flitsen ziet, maar op zich als hij doorheeft dat t vuurwerk is….

 18. Weet je waar ik me trouwens wel aan erger,hoe PvdD/groenlinks altijd kunnen overdrijven met metingen/pijlingen,ze geven er altijd hun eigen draai aan om zieltjes te winnen.Altijd zo dramatisch mogelijk ja dat raakt mensen,en als je dan met feiten komt,dat hun verhaal niet klopt gaan ze snel over op een ander onderwerp bah…

  Hun beweren bijvoorbeeld dat een kleine meerderheid voor een verbod is.Wat blijkt nou er zijn nieuwe metingen gedaan,en blijkt dat er maar 10% voor een verbod is en 90% tegen,dan wil ik verhaal halen hoe ze er bij komen,en dan hoor je in eens niks meer.

  Mijn stem zullen ze nooit krijgen..

 19. @KillRdevil
  Niet iedereen dus. Dieren niet, veel verstandelijk gehandicapten niet, weet ik uit ervaring. Heel veel mensen niet, als je eens om je heen vraagt.
  En als het nu inderdaad om slechts 12 uur per jaar zou gaan, maar nee: een paar weken voor oud-en-nieuw wordt er al overal geknald. Je kunt het bijna niet ontlopen. Veel ouderen durven niet meer over straat.
  De Partij voor de Dieren is voor maximale vrijheid van het individu, zolang de rechten van andere wezens niet worden geschaad.
  De milieu-effecten zijn gigantisch. http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=vuurwerk#Vuurwerk_en_het_milieu
  18% van de koperemissies op oppervlaktewater is afkomstig van siervuurwerk. De waterschappen moeten dat allemaal tegen hoge kosten weer uit het water filteren. Wat is er dan logischer dan het probleem bij de oorzaak aanpakken?

  Een algeheel verbod is momenteel maatschappelijk echter niet haalbaar, zo is gebleken tijdens discussie in de Tweede Kamer. Maar een strikte beperking van de overlast in tijd (alleen oudejaarsavond en plaats (alleen op daartoe aangewezen plekken) zou wel helpen.
  Tot slot enkele tips van de Dierenbescherming voor mensen met huisdieren:
  http://www.dierenbescherming.nl/nieuws/1731

 20. Dat er een paar weken voor oud en nieuw al wordt geknald vind ik ook onzin,maar om dan gelijk met een verbod te smijten gaat gewoon te ver.

  Ze moeten inderdaad harder optreden tegen mensen die vroegtijdig afsteken,alleen gebeurt dit in de pratijk niet veel.

  Vuurwerk hoort er nou eenmaal bij,en dat moet behouden worden.

  @Dick de vos

  U spreekt u zelf wel een beetje tegen,u kan wel leven met een siervuurwerk georganiseerd vanuit de gemeente,terwijl dit juist voor meer vervuiling zorgt,dan een stuk consumentenvuurwerk wat afgestoken wordt.Leg mij dit is uit???

 21. Piet Pekelharing op

  @Bakoe: Ik vraag mij af wat die zoetwaterkrokodillen van jou überhaupt in Zuid-Amerika te zoeken hebben. Die beesten komen van nature uitsluitend in het noorden van Australië voor.

  En wat dat kwik in het oppervlaktewater betreft: Zijn er dan nog steeds tandartsen die amalgaan vullingen plaatsen? Ik dacht dat ze alleen nog keramische vullingen gebruiken.

 22. @michel
  De PvdD is voor een algeheel vuurwerkverbod en ziet een centraal siervuurwerk als overgangsmaatregel. Uiteraard is dit siervuurwerk net zo vervuilend, maar omdat het al het consumentenvuurwerk vervangt (knal en sier) zal het volume, en dus de effecten minder zijn. Ook al omdat het lokaal wordt afgestoken (en daarmee controleerbaarder en bijv. niet nabij natuurgebieden). Een centrale regeling kan ook zorgen dat de meest giftige soorten niet meer worden ingekocht, (al zal "milieuvriendelijk vuurwerk" wel onmogelijk zijn.)

 23. @Dick de Vos:
  U heeft zo zinloos geweld wel heel erg in de hand, als u dit door gaat zetten om alleen op daartoe bestemde plaatsen vuurwerk af te laten steken…
  Ik zou zeggen: Loop nu rond deze tijd eens door Leiden en vraag de jongeren (want die zorgen over het algemeen voor overlast) eens wat zij willen, zorg hiervoor en t probleem zal al een heel stuk verminderd zijn…

 24. Ik houd niet van vuurwerk vanwege:

  – jongeren die gewond raken, omdat ze zelf ‘bommen’ produceren
  – angstige dieren en dieren die zelfs sterven van de stress, brandwonden of vanwege geen vluchtweg
  – milieuvervuiling en dumping op straat en in het water
  – Angst bij gehandicapten en mensen die een oorlog hebben meegemaakt
  – Geldverspilling, terwijl mensen zeggen dat ze geen geld hebben. Besteed het geld liever aan een goed doel of diervriendelijk(er) vlees.

 25. Laat de PVdD zich maar druk maken over dierenleed in de wereld i.p.v zich druk maken om een vuurwerkverbod.
  Zoals de olieramp van bp dit jaar hoor je niemand meer over, maar er sterven nog wel honderden dieren per dag.
  Ik zet mijn geld er op in dat dit averechts gaat werken,mocht dit verbod er ooit komen.

  @dick vos Ben het hier totaal niet mee eens,professioneel vuurwerk heeft een veel grotere kruitlading en vervuilt dus een stuk meer,dan wat de consument de lucht in schiet.

  Het klinkt allemaal zo mooi wat u verteld,maar dat gaat tegenvallen als het eenmaal zover is,zoals killRdevil al aangeeft je vraag om problemen op deze manier.

  @saskia Als er een verbod komt,gaan jongeren juist experimenteren/bommen maken,dan heb je het voor elkaar.

  En dan nog zolang auto’s en de industrie met fossiele brandstoffen werken,blijf ik mooi mijn vuurwerk afsteken.
  Over de hele wereld wordt 24 uur per dag vervuild en dan gaan ze zich hier over druk maken lachwekkend gewoon.

 26. Heel NL veranderen in een rokende bende die nog het meest lijkt op een anarchistische oorlogszone, die vergelijking gaat op tot in de ziekenhuizen … en dat is dan zogenaamd leuk? Weg die zooi!

 27. Arthur da Costa op

  Vuurwerk en oorlog zijn niet uit te bannen. Er zijn mensen die niet zonder kunnen. Het is ze ook niet bij te brenen, daarvoor heeft de gemiddelde burger te weinig hersencellen. Kijk maar naar de uitslag van de verkiezingen. Gelukkig blijft de AWBZ wel uit keren aan mensedn met een IQ tot 70

 28. Buiten dat het ieder jaar weer ’n angstige tijd is voor de dieren ben ik eigenlijk behoorlijk nijdig.
  Waarom moet ik ieder jaar weer dagen lang die vuiligheid van ’n ander in ademen?
  Als het zulk weer is als vandaag kun je twee uur later al niet meer naar buiten omdat je dan de moord stikt door die vuiligheid,door de mist en zwakke wind blijft het hangen.
  Er wordt in 1 nacht net zoveel vuiligheid de lucht ingestoken als de auto’s in 1 jaar vervuilen,dat is onderzocht.
  Iedereen zou ’n claime in moeten dienen bij de overheid of hun gemeente vanwege de zware metalen en zwaveldampen die je door je strot krijgt geduwd,het is puur gif!
  Van mij mogen ze het verkoop door particulieren verbieden en het de gemeente zelf moeten laten organiseren,als er dan toch zo nodig vuurwerk moet worden afgestoken,zo heeft iedereen wat aan oud en nieuw.
  De vuurwerk liefhebbers krijgen ’n mooie show om naar te kijken en de rest krijgt eindelijk ’n beetje rust en wat schonere lucht.
  Het is toch niet meer van deze tijd om de aarde zo massaal te vervuilen met die troep!!!!!
  Het zou verboden moeten worden:( om het zo massaal af te steken!!

 29. @mar is dat onderzocht kom dan met bronnen,wat je zegt is onzin namelijk.

  kijk nu al weer uit naar volgend jaar.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline