Zeldzaam astronomisch meetinstrument toegelicht bij Boerhaave

Wetenschapshistoricus Arjen Dijkstra zal op 30 januari een toelichting geven op een zeldzaam astronomisch meetinstrument uit de Gouden Eeuw in Museum Boerhaave. Het museum slaagde er onlangs in om een boek van de beroemde wiskundige en astronoom Adriaan Metius (1571 – 1635) aan te kopen, dat dit wonderlijke meetinstrument van papier bevatte. Het gaat om een papieren astrolabium, een instrument waarmee men in die tijd de plaats en de hoogte van een hemellichaam berekende. Metius stopte dit papieren instrument in sommige exemplaren van zijn boek ’Institutionum Astronomicarum’, met de bedoeling het uit te knippen. Veel gebruikers deden dit dan ook, waardoor het zeer zeldzaam is, een geheel compleet boek op de kop te tikken.

Arjen Dijkstra (1979) is als promovendus verbonden aan de Universiteit van Twente en doet onderzoek naar de wiskunde- en astronomiebeoefening in Friesland in de zeventiende eeuw, in het kader van het NWO-project ‘The Uses of Mathematics in the Dutch Republic’.

De lezing begint om 14.00 uur, reserveren is niet noodzakelijk. Meer info: www.museumboerhaave.nl

Cultuur


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×