Boek- en Steendrukkerij Eduard IJdo zat generaties lang in de panden aan de Koppenhinksteeg. (Foto: Atrium).

Renovatie panden Koppenhinksteeg van start

Het Leidse Atrium Vastgoed kan van start met de renovatie van de voormalige vrijplaatspanden in de Koppenhinksteeg. Vooruitlopend op de definitieve vergunningen heeft het Leidse college deze week een zogenaamd ‘vooruitbesluit’ genomen, waardoor Atrium niet hoeft te wachten tot alle vergunningen zijn verleend. Volgens architect Hans Bakker is langer wachten onverantwoord, omdat de panden in zeer slechte staat blijken te zijn. “Ik heb de panden vorig jaar gekocht zonder er ooit binnen te zijn geweest. Onderzoek wees later uit dat de bouwkundige staat veel slechter was dan verwacht. Op sommige plaatsen is het complex 30 centimeter verzakt.” De werkzaamheden gaan nog dit kwartaal van start, evenals de verkoop van de 13 appartementen die in het complex worden gerealiseerd. Over ongeveer een jaar kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen.

Volgens Bakker is de staat van de panden zo slecht dat direct instortingsgevaar dreigt. Om dat probleem echt op te lossen, zijn er drastische maatregelen nodig. Zo worden er inpandig een dertigtal stalen palen van elk 20 meter de grond in geheid. Daarop komt een heel nieuw fundament voor de panden. Dat is nodig om toekomstige verzakkingen te voorkomen. Waar mogelijk wordt de boel ook weer recht gezet. Voordat die werkzaamheden kunnen beginnen wordt het complex ‘ingepakt’ met een houten stellage, vergelijkbaar met de stutten die eerder nodig waren om huizen aan de Amsterdamse Vijzelgracht voor instorten te behoeden. Vervolgens worden drie meter lange palen met een miniheimachine inpandig aangebracht en aan elkaar gelast tot ze zo’n 20 meter diep zitten.

Na de renovatie, die naar verwachting een jaar gaat duren, kunnen de eerste bewoners en ondernemers hun intrek nemen in het complex dat inmiddels een nieuwe naam heeft gekregen. Bakker: “De naam Koppenhinksteeg willen we niet meer gebruiken. Daar kleven zoveel verhalen aan. Via via ben ik in contact gekomen met Eduard IJdo. Zijn familie had drie generaties een boek- en steendrukerij in de panden en we hebben het complex nu zijn naam gegeven.” De kopers kunnen samen met de architect zelf de indeling van hun appartement bepalen. Die appartementen variëren in grootte van zo’n 60 tot 120 vierkante meter. Op de begane grond komen drie winkeltjes.

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×