Renovatie panden Koppenhinksteeg van start

11

Het Leidse Atrium Vastgoed kan van start met de renovatie van de voormalige vrijplaatspanden in de Koppenhinksteeg. Vooruitlopend op de definitieve vergunningen heeft het Leidse college deze week een zogenaamd ‘vooruitbesluit’ genomen, waardoor Atrium niet hoeft te wachten tot alle vergunningen zijn verleend. Volgens architect Hans Bakker is langer wachten onverantwoord, omdat de panden in zeer slechte staat blijken te zijn. “Ik heb de panden vorig jaar gekocht zonder er ooit binnen te zijn geweest. Onderzoek wees later uit dat de bouwkundige staat veel slechter was dan verwacht. Op sommige plaatsen is het complex 30 centimeter verzakt.” De werkzaamheden gaan nog dit kwartaal van start, evenals de verkoop van de 13 appartementen die in het complex worden gerealiseerd. Over ongeveer een jaar kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen.

Volgens Bakker is de staat van de panden zo slecht dat direct instortingsgevaar dreigt. Om dat probleem echt op te lossen, zijn er drastische maatregelen nodig. Zo worden er inpandig een dertigtal stalen palen van elk 20 meter de grond in geheid. Daarop komt een heel nieuw fundament voor de panden. Dat is nodig om toekomstige verzakkingen te voorkomen. Waar mogelijk wordt de boel ook weer recht gezet. Voordat die werkzaamheden kunnen beginnen wordt het complex ‘ingepakt’ met een houten stellage, vergelijkbaar met de stutten die eerder nodig waren om huizen aan de Amsterdamse Vijzelgracht voor instorten te behoeden. Vervolgens worden drie meter lange palen met een miniheimachine inpandig aangebracht en aan elkaar gelast tot ze zo’n 20 meter diep zitten.

Na de renovatie, die naar verwachting een jaar gaat duren, kunnen de eerste bewoners en ondernemers hun intrek nemen in het complex dat inmiddels een nieuwe naam heeft gekregen. Bakker: “De naam Koppenhinksteeg willen we niet meer gebruiken. Daar kleven zoveel verhalen aan. Via via ben ik in contact gekomen met Eduard IJdo. Zijn familie had drie generaties een boek- en steendrukerij in de panden en we hebben het complex nu zijn naam gegeven.” De kopers kunnen samen met de architect zelf de indeling van hun appartement bepalen. Die appartementen variëren in grootte van zo’n 60 tot 120 vierkante meter. Op de begane grond komen drie winkeltjes.

Delen
Leiden Culinair

11 reacties

 1. De krakers gaven destijds geen toestemming voor een inpandig onderzoek, zodat daardoor de panden nu op instorten staan.
  Zouden de kosten voor deze nalatigheid niet alsnog op de krakers verhaald kunnen worden, kennelijk zijn de panden uitgewoond mede door schuld van de krakers.

 2. Marco van Duijn op

  Waar gaat dit nu weer over? Atrium heeft al sinds april 2010 zijn bouw- en monumentenvergunningen. Waar wacht die man nog op? Het college gaf hem eerst de vijf panden voor een habbekrats kado en nu mag hij ook nog eens bouwen zonder vergunning. En dat allemaal met het excuus dat hij verrast werd door de slechte bouwkundige staat (vandaag in het LD). Dit "nieuws" stond echter in de rapporten van Woonstichting Ons Doel, waarover hij al twee jaar beschikt. Het was nota bene het excuus waarmee de legalisatie om zeep is geholpen.

  Gratis panden en bouwen zonder vergunning. Daar moet je als gewone burger eens mee aankomen.

 3. Piet Pekelharing op

  Dat het pand in zeer slechte staat was, was aan de buitenkant zeer goed zichtbaar. Rechts van de struik op de foto hierboven groeide jaren geleden nog een struik. De wortels van deze laatste drukte de bakstenen ver omhoog. Men ziet op de foto nog een zwarte punt onder het rechtse gesloten paneel waar de wortels zaten. Het gedeelte boven één van de bovenste ramen (of één verdieping lager) in het middengedeelte werd jarenlang door een constructie van balken ondersteund.

 4. Leiden Weer Actief op

  Een deel van het complex werd voor bewoning verhuurd. Als de staat van de panden zo slecht is dat direct instortingsgevaar dreigt heeft de gemeente dus jarenlang verzuimd woonruimte onbewoonbaar te verklaren. Dat geloof ik echter niet. Ik denk eerder dat Marco van Duijn gelijk heeft en dat er sprake is van een kwalijk een-tweetje tussen een VVD-wethouder, de VVD, andere rechtse rancuneuzen en een projectontwikkelaar, gezamenlijk bekend als de Koppenhinksnellers.

 5. Marco van Duijn op

  Dat de vrijplaats geen medewerking wilde verlenen aan onderzoeken is een leugen, voor de gelegenheid weer eens opgelepeld door partijen die daar kennelijk belang bij hebben. De vrijplaats heeft door de jaren heen juist aan tal van onderzoeken medewerking verleend. Stapels rapporten zijn er geschreven, met name over de staat van het casco. Atrium heeft al deze rapporten.
  Nee, de situatie is deze. Vijf monumenten zijn voor een habbekrats overgedragen aan een projectontwikkelaar die er tien maanden lang niets mee deed, behalve het onderbrengen van een paar antikrakers (hoezo ‘het pand staat op instorten’). Als beloning voor zijn inactiviteit krijgt hij nu toestemming om zonder vergunningen te bouwen. Het is de omgekeerde wereld.

 6. Als de panden destijds niet gekraakt waren, hadden deze toestanden zich niet voorgedaan, en waarschijnlijk zouden er op deze plek al jaren mensen hebben gewoond, door deze panden te kraken is er woonruimte ontrokken aan de woningmarkt. Nu moet men niet de schuld leggen bij anderen.
  De krakers hebben jarenlang geprofiteerd van andermans bezit, en dat is een feit.

 7. Joann, lees eerst wat hierboven staat, verdiep je in de feiten, denk na en probeer dan op basis van feiten te reaguren. Dat is moeilijker en kost wat meer tijd. Maar misschien kun je dan op de feiten ingaan in plaats van ongefundeerde onzin uit te kramen en die steeds te herhalen.

 8. Chris de Waard op

  @joann

  Het kraken heeft in er in elk geval voor gezorgd dat er straks überhaupt gewoond kan worden. 🙂

  Burgemeester Lenferink een jaar geleden tijdens de ontruiming: "Ik moet ze wel bedanken voor het redden van de panden, anders waren ze 40 jaar geleden waarschijnlijk gesloopt."

 9. Piet Pekelharing op

  @Chris de Waard: Dan waren er dus, zoals Joann al aangeeft, 40 jaar geleden al appartementen gebouwd, zodat de druk op de woningmarkt al die tijd iets lager was geweest.

 10. @Piet, kan jij een pand noemen in de binnenstad dat in de jaren ’60 – ’70 gebouwd en geen smet is in het beeld van de historische binnenstad? 😉

 11. Klopt in mijn jeugd waren de panden al zwaar naar de kl*te en tja gemeente Leiden steekt liever kapitalen in een schouwburg en in een schaamscherm die er nu ook niet meer is……..

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline