Scheltema verkeert in grote problemen

De Stichting Scheltema die het Scheltema Complex op de hoek van de Marktsteeg en de Oude Singel van de gemeente huurt, verkeert in grote financiële problemen. Het bestuur heeft cultuur-wethouder Jan-Jaap de Haan gevraagd om geen huur meer te hoeven betalen om uit de problemen te komen. Dat is voor de gemeente geen optie. De Haan: “Dat geld heb ik ook gewoon niet. Ze zullen het echt zelf op moeten lossen.” De stichting betaalt jaarlijks 180.000 euro voor het pand, maar krijgt ook een ton subsidie. Een commerciële verhuur van het enorme complex zou de gemeente ruim 3,5 ton opleveren.

De oplossing ziet De Haan in bijvoorbeeld betere contracten met de horeca binnen het Scheltema Complex. Die betalen nu een vast bedrag, maar bij lucratieve bijeenkomsten deelt Scheltema niet mee in de winst. Dat is elders wel gebruikelijk.

Ook moet Scheltema op zoek naar onderhuurders die meer draagkracht hebben dan de huidige huurders die uitsluitend zijn geselecteerd op het concept van ‘culturele broeiplaats’. Dat levert wel direct problemen op, omdat de indeling van het pand niet erg geschikt is voor commerciële onderhuur. De Haan: “Als je bijvoorbeeld zou willen verhuren aan een architect, dan moet die wel voor lief nemen dat er de hele dag mensen door de ruimte lopen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Er zijn geen gangen in het pand, dus je moet altijd door elkaars ruimte.”

Bij de begrotingsbehandeling, eind vorig jaar, meldde De Haan nog trots dat Scheltema de enige netto-betaler is van de gesubsidieerde culturele instellingen in Leiden. Nu moet hij toegeven dat juist dat feit nu één van de problemen blijkt te zijn.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×