Scheltema verkeert in grote problemen

7

De Stichting Scheltema die het Scheltema Complex op de hoek van de Marktsteeg en de Oude Singel van de gemeente huurt, verkeert in grote financiële problemen. Het bestuur heeft cultuur-wethouder Jan-Jaap de Haan gevraagd om geen huur meer te hoeven betalen om uit de problemen te komen. Dat is voor de gemeente geen optie. De Haan: “Dat geld heb ik ook gewoon niet. Ze zullen het echt zelf op moeten lossen.” De stichting betaalt jaarlijks 180.000 euro voor het pand, maar krijgt ook een ton subsidie. Een commerciële verhuur van het enorme complex zou de gemeente ruim 3,5 ton opleveren.

De oplossing ziet De Haan in bijvoorbeeld betere contracten met de horeca binnen het Scheltema Complex. Die betalen nu een vast bedrag, maar bij lucratieve bijeenkomsten deelt Scheltema niet mee in de winst. Dat is elders wel gebruikelijk.

Ook moet Scheltema op zoek naar onderhuurders die meer draagkracht hebben dan de huidige huurders die uitsluitend zijn geselecteerd op het concept van ‘culturele broeiplaats’. Dat levert wel direct problemen op, omdat de indeling van het pand niet erg geschikt is voor commerciële onderhuur. De Haan: “Als je bijvoorbeeld zou willen verhuren aan een architect, dan moet die wel voor lief nemen dat er de hele dag mensen door de ruimte lopen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Er zijn geen gangen in het pand, dus je moet altijd door elkaars ruimte.”

Bij de begrotingsbehandeling, eind vorig jaar, meldde De Haan nog trots dat Scheltema de enige netto-betaler is van de gesubsidieerde culturele instellingen in Leiden. Nu moet hij toegeven dat juist dat feit nu één van de problemen blijkt te zijn.

Delen

7 reacties

 1. Geen wonder als je ziet hoe vaak het leeg staat. Er gebeurt gewoon veel te weinig met het pand.

 2. Het is een prachtig gebouw, ook van binnen!
  Een super manager erop, die de activiteiten op elkaar afstemt in het gebouw en de tent draait veel beter. Ik heb daar wel eens expositie’s bezocht of lezingen bijgewoond en je kon niet eens beneden een bakkie doen!
  Organiseer iets voor ouders en kinderen op het culturele vlak, vooral op ZONDAGEN en de tent loopt binnen. Op zondagen is er veel te weinig te doen in Leiden, speel daar op in of mag dat niet van Jan-Jaap?

 3. Aha, bodemloze put, yuppensociëteit en zaalverhuurder Scheltema is weer eens in het nieuws. De stichting Scheltema betaalt pas sinds 2010 huur, heeft nog een forse schuld bij de gemeente, wordt zwaar gesubsidieerd (110.000 euro plus 50.000 euro voor de Veenfabriek, de club waarmee deze ellende begon) en wil dus al nu weer geen huur betalen. Scheltema "netto-betaler"? Ja, en Pasen en Pinksteren vallen op één dag. Stekker eruit, pand verkopen of desnoods commerciëel verhuren dus maar.

 4. thierry.verplancke op

  als je zo’n mooi functioneel pand niet voor alerlij evenementen wordt gebruikt.
  is het logisch dat er te weinig geld binnen komt.
  Leiden komt nou net zo’n ruimte te kort voor leuke avondjes stappen!!!

 5. het huidige be, stuur er uit flikkeren, iemand die weet hoe je zoiets moet exploiteren en investeer iets. Het is een pracht van een ruimte, we hebben in Leiden veel onbekend muziek talent, laat die jongens optreden daar net zoals vroeger in de Duke en Sus Antigoon. Lekker luisteren, mensen ontmoeten biertje doen en een hapje of snack. Ik ben er wel voor te vinden, gezelligheid .

 6. In het Leidsch Dagblad van vandaag staat een goed opiniestuk over de dure yuppensociëteit en permanente mislukking Scheltema:

  "(…)Toekomstige gebruikers zagen alleen de prachtige vernieuwende kunstuitingen die zij er konden programmeren.(…)"

  Waar ik nog aan toe kan voegen dat wie kritische kanttekeningen plaatste of informeerde naar de kosten werd weggezet als provinciaalse cultuurbarbaar of azijnproducent, of iets dergelijks. Wethouders en gemeenteraadsleden jubelden in alle toonaarden over Scheltema en diverse partij-afdelingen hielden bijeenkomsten in het onderkomen van de gesubsidieerde zaalverhuurder. Het heeft niet mogen baten en inmiddels komen er minder bezoekers dan in een gewoon café.

  Een stukje geschiedenis: http://preview.tinyurl.com/scheltemateloos

 7. Deus ex machina op

  De Stichting Scheltema eruit, de Stichting Vrijplaats erin. De Vrijplaats wil gewoon huur betalen en heeft geen subsidie nodig. Problemen opgelost. Iedereen tevreden. Ik ga weer.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline