Dick de Vos van de Partij voor de Dieren reed er afgelopen week helemaal voor naar Twello, even voorbij Apeldoorn: vegetarische paling. Na afloop van de gemeenteraadsvergadering bood hij het vegahapje aan aan VVD-raadslid Frederik Zevenbergen. Die lust weliswaar zelf geen paling, maar had zichzelf in de kijker gespeeld bij de PvdD door zich stevig af te zetten tegen het palingverbod waartoe een meerderheid van de Leidse raad vorig jaar besloot.

Ook regiogemeenten nu zonder paling

Nadat de Partij voor de Dieren vorig jaar met succes pleitte voor een verbod op het serveren van paling tijdens officiële gemeentelijke bijeenkomsten, wordt de bedreigde vissoort nu ook in de buurgemeenten afgeserveerd. Voor zover ze hun hapjes tenminste bestellen bij DZB Catering. Die heeft besloten om helemaal geen paling meer op te dienen. Reden daarvoor is een foutje dat DZB maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiden. Daar werd, tot ontsteltenis van de PvdD, het palingverbod met voeten getreden. “een foutje in de keuken van DZB,” zo blijkt uit antwoorden van het college op de schriftelijke vragen die de partij stelde toen bleek dat er bij die gelegenheid onder andere palinghapjes op schalen lagen. Overigens kunnen ook andere – niet gemeentelijke – klanten van DZB daar niet meer terecht voor paling.

Het verzoek van de PvdD om voortaan minimaal 50% vegetarische hapjes te serveren op gemeentelijke recepties wordt niet door het college ingewilligd. Tijdens de nieuwjaarsreceptie lag dat percentage op zo’n 25%.

Die nieuwjaarsreceptie kostte de gemeente overigens zo’n 42.000 euro. Een groot deel van die kosten komt volgens wethouder De Haan voor rekening van het concert dat aan de receptie voorafging. Elk jaar nodigt de gemeente een groep Leidenaren uit om een uitvoering bij te wonen van het Leidse Studentenorkerst Collegium Musicum. Dit jaar waren inwoners die op nummer 11 wonen uitgenodigd.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×