Close-up van een kolonie Mycobacterium tuberculosis, de veroorzaker van de ziekte tuberculose. (Foto Wikimedia Commons)

Zebravis ideaal 'proefkonijn'

In het vakblad PloS ONE verscheen onlangs een artikel over Leidse onderzoekers die, onder leiding van moleculair celbioloog Herman Spaink, de zebravis als ‘proefkonijn’ gebruiken voor hun onderzoek naar tuberculose. Door te experimenteren met zebravisembryo’s, waarbij de injectering nu is geautomatiseerd, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van TBC. Wereldwijd kregen in 2008 9,4 miljoen mensen de ziekte te maken, waarbij de bacterie steeds vaker bestand blijkt te zijn tegen antibiotica.

Tot nu toe moest de bacterie altijd handmatig in de embryo’s worden ingebracht. Dat was zeer arbeidsintensief en het werkte vertragend in het onderzoek om nieuwe medicijnen te testen. Met de nieuwe methode kan snel en efficiënt gewerkt worden. Zebravisjes zijn goedkoop, planten zich zeer snel voort en zijn doorzichtig onder de microscoop. Met de nieuwe methode hopen de Leidse onderzoekers snel nieuwe medicijnen te ontdekken, die werkzaam zijn tegen deze ziekte, waarmee globaal eenderde van de wereldbevolking geïnfecteerd is.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×