Eendjes voeren leidt tot vroege sterfte

“Normaal kan een eend 29 jaar worden, maar de meeste stadseenden die regelmatig”gevoerd worden, worden niet ouder dan twee jaar.” Dit schrijft het hoogheemraadschap van Rijnland in een persbericht, waarin afgeraden wordt de eenden nog langer broodresten te voeren. Eenden die regelmatig broodresten krijgen, gaan niet meer zelf op zoek naar het natuurlijke voedsel, dat in het water volop te vinden is. Daardoor krijgen ze niet alleen een gebrek aan beweging waardoor ze lui en dik worden, de kans is ook groot dat ze ziek worden en vroeg sterven, door een gebrek aan vitaminen, kalk en mineralen. Ook de waterkwaliteit gaat achteruit. Het brood en de overtollige voedselresten zorgen verder voor een te veel aan voedingsstoffen in het water. In voedselrijkwater ontwikkelen algen zich goed. Ook de blauwalg. Sommige blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Bij aanraking en inname van die stoffen, kunnenmens en dier last krijgen van bijvoorbeeld huidirritatie, duizeligheid en maag- en darmklachten. Ook zorgen blauwalgen ervoor dat het water troebel wordt en gaat stinken.

In troebel water is minder licht beschikbaar, waardoor waterplanten en `goede’ algensoorten verdwijnen. Met het verdwijnen van goede algen, zakt het zuurstofgehalte in het water en kunnen vissen en andere waterdieren stikken. Bovendien kan een gebrek aan zuurstof in het water, leiden tot een toename van de gevaarlijke Botulismebacterie.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×