Wethouder Jan Jaap de Haan opende gisteren het HIP bij BplusC. (Foto: PR).

Historisch Informatie Punt bij BplusC

In BplusC locatie Nieuwstraat is al tijden een afdeling ingericht met boeken en overige media die specifiek over Leiden gaan. Nu is deze Leidse Collectie uitgebreid met een Historisch Informatie Punt (HIP). Het HIP is een structurele samenwerking tussen BplusC, het Regionaal Archief Leiden (RAL) en diverse erfgoedinstellingen, waaronder de Historische Vereniging Oud Leiden. Het is een plek waar bezoekers historische informatie kunnen vinden over Leiden en de nabije omgeving. Belangrijk onderdeel van het HIP is de multitouchtafel. Deze tafel, vol met interactieve applicaties, bevat inmiddels twee applicaties met materiaal uit het RAL.

Het fotoprogramma ‘Markten in Leiden’ geeft een overzicht van beelden van de diverse markten in Leiden door de eeuwen heen.
De historische kaart ‘Verhalen uit het Leidse Verzet tijdens WOII’, geeft voornamelijk kleine, persoonlijke verhalen over verzetsmensen in Leiden. 36 Locaties op de stadsplattegrond van 1941 zijn uitgelicht. Raak ze aan op de tafel en er verschijnt een dossier over die plek in de stad. Archief-, beeld-, geluids- en filmmateriaal wordt vergezeld door korte beschrijvingen.

Neem bijvoorbeeld het schrijnende verhaal van Piet van Manen. Deze jongeman woonde op Vliet 47. Hij was vanaf het begin van de bezetting actief in het verzet en later bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Na Dolle Dinsdag werden bij een inval in zijn huis andere verzetsstrijders gearresteerd. Hijzelf ontkwam en heeft de oorlog overleefd. Ouder dan 23 jaar is hij echter niet geworden. Hoe het met hem is afgelopen is te vinden in de multitouchtafel.

Gisteren werd het HIP geopend door de ingebruikname van de multitouchtafel door wethouder De Haan. Het Historisch Informatie Punt (HIP) is een structurele samenwerking tussen BplusC, het Regionaal Archief Leiden (RAL) en diverse erfgoedinstellingen, o.a. Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). De Provincie Zuid Holland heeft de oprichting van het HIP met financiële steun mogelijk gemaakt.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×