Roos van Gelderen en Aad van der Luit op bezoek bij Topaz Overrhyn

3

Vandaag ontving verpleeg- en behandelcentrum Topaz Overrhyn wethouder Roos van Gelderen en gemeenteraadslid Aad van der Luit. Topaz Overrhyn is de eerste van de zeven huizen van Topaz waar gestart wordt met de afbouw van vrijheidsbeperkende maatregelen onder het motto van de speciale themaweek: ‘Non-fixatie: naar Vrijheid in beweging’. Uit onderzoek en uit de dagelijkse praktijk van de zorg is gebleken, dat ook goede zorg verleend kan worden zonder ‘onrustbanden’ of andere vrijheidsbeperkende maatregelen. De zogenaamde Zweedse banden, die de patiënten voorheen in ‘onhandelbare situaties’ aan hun bed kluisterden, worden symbolisch omgetoverd tot kleine kunstwerkjes door de bewoners en staan hiermee symbool voor de nieuwe vrijheid. Van Gelderen en Van der Luit bewonderden het artistieke resultaat.
(Roos van Gelderen kijkt goedkeurend toe, foto: PR.)

Delen

3 reacties

 1. Je zou denken dat deze vrijheidsbeperkende banden al verdwenen waren na One flew over the cuckoo’s nest (1975), de film met Jack Nicolson. Goed dat de "nieuwe vrijheid" in dit verpleeg- en behandelcentrum dan vanaf vandaag voor de bewoners begint.

 2. Piet Pekelharing op

  Waarom staan de in de titel genoemde Leidse prominenten niet op de foto? Ik mis met name de indrukwekkende gestalte van Aad van der Luit. Heeft deze markante persoonlijkheid zich voor de fotograaf verstopt?

  Niets dan lof voor het initiatief overigens.

 3. Beste Piet
  Waar Aad van der Luit is, weet ik niet, maar Roos van Gelderen staat rechts op de foto. Ik heb het er maar even bijgezet.
  Jacqueline

Over de auteur

Je bent nu offline