Inleiding door directeur van het RMO, Wim Weijland, foto's: Jacqueline Borg.

Twee bijzondere tentoonstellingen RMO feestelijk geopend

Gisteravond werden onder grote belangstelling twee bijzondere tentoonstellingen officieel geopend en toegelicht in Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Directeur van het RMO, Wim Weijland, heette de gasten welkom en zette alle medewerkers van beide tentoonstellingen even in het zonnetje. Ook benadrukte hij de uitstekende samenwerking met ander musea en instellingen, die allerlei voorwerpen in bruikleen hebben gegeven. Weijland: “Ik hoop over vijf maanden hier weer te staan en het Vaticaan te kunnen bedanken voor haar medewerking aan de grote ‘Etrusken tentoonstelling.” ‘Sisi & Wilhelm II, keizers op Corfu’ werd afgelopen woensdag al aan de pers gepresenteerd, (zie eerder artikel Sleutelstad); de tweede bijzondere tentoonstelling laat onder de titel ‘Handelswaar & Souvenirs’ prachtige Islamitische kunst zien uit de collectie van het Rijksmuseum van Amsterdam. Na de inleiding van Weijland was het woord dan ook aan de directeur van het Amsterdamse museum: Jan de Hond.

De Hond benadrukte de goede samenwerking met het Leidse museum en sprak zijn waardering uit voor de toewijding van de projectleiders van de tentoonstelling. Zeker in deze tijd acht De Hond een tentoonstelling over de schoonheid van Islamitische kunst erg waardevol. De Hond: “Kennis van andere culturen voorkomt onbegrip, dit geldt ook voor de Islamitische cultuur, die zeer hoogstaand is en waar het publiek maar weinig van op de hoogte blijkt te zijn.”
Er zijn 170 fraaie kunstvoorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum te bewonderen.

Vervolgens was het woord aan de bedenker en samensteller van de Sisi & Wilhelm’ tentoonstelling, Prof. Dr. Ruurd Halbertsma, die deze bijzondere expositie nader toelichtte.

Daarna werd het glas geheven en konden de gasten de twee tentoonstellingen bezoeken. Meer info: www.rmo.nl

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×