Lambert Vos (rechts) van Lemmy's en brouwmeester Jan-Willem Fukkink (midden) proosten op het nieuwste Leidse biertje: de Morsporter. (Foto's: Marjo Heemskerk).

Proosten op nieuw Leids biertje: Morsporter

Leiden heeft er sinds gisteren niet alleen weer een echt Leidsch biertje bij, ook wordt er voor het eerst in 100 jaar weer echt bier gebrouwen in de Sleutelstad. Het resultaat werd vrijdagmiddag gepresenteerd bij het (15-) jarige biercafé Lemmy’s in de Morsstraat: de Morsporter. Na Leidsch Blond en het Leidsche Aaipiejee is Morsporter het derde Leidse biertje uit de stal van brouwer Jan-Willem Fukkink. Hoewel op het etiket een afbeelding staat van de Morspoort, heeft de naam daar eigenlijk niets mee te maken. Porter is een oud engels biertype dat vooral in de 18e en 19e eeuw populair was in Londen en omgeving. De naam is begin dit jaar wel ontstaan in de Morsstraat toen bij Lemmy’s, vlakbij de Morspoort, de eerste proefbrouwsels van het nieuwe bier gekeurd werden.

Anders dan Leidsch Blond en Leidsch Aaipiejee, die onder licentie in het Belgische Lochristi worden gebrouwen, vindt het hele brouwproces van Morsporter echt in Leiden zelf plaats. In de kleinschalige brouwerij van Fukkink aan de Flevodwarsweg in de Merenwijk vindt op bescheiden schaal de productie plaats: 1 hectoliter per maand. Het is wel de bedoeling om de Leidse brouwcapaciteit de komende jaren langzaam uit te breiden. Niet alleen voor het brouwen van Morsporter, ook gaat Fukkink door met het ontwikkelen van nieuwe verrassende en experimentele Leidse biertjes.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×