Minder politie-inzet tijdens komende jaarwisseling

De afgelopen drie jaar heeft de gemeente Leiden forse middelen ingezet om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling te voorkomen of de kop in te drukken. En met succes, zo blijkt uit de evaluatie. Het aantal branden en incidenten in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling is gedaald. Het is voor burgemeester Lenferink reden om de inzet van politie en andere hulpdiensten geleidelijk af te schalen. “Maar alleen op plaatsen waar het kan,” zo waarschuwt hij potentiële relschoppers. “We gaan ook zeker niet terug van bijvoorbeeld 100 naar 10. Ik denk eerder aan 90 of 95 en de traditionele hotspots blijven we scherp in de gaten houden. Mensen hebben ons laten weten dolblij te zijn dat hun kinderen eindelijk weer veilig tijdens oud en nieuw de straat op konden en dat moet zeker zo blijven.” Voor de komende jaarwisseling wordt er geen noodverordening afgekondigd. Wel houdt de burgemeester de mogelijkheid om zo nodig een noodbevel uit te vaardigen als zich situaties voordoen die dat rechtvaardigen.

Op die manier hoopt Lenferink gerichter op te kunnen treden zonder dat de hele stad er last van heeft. “Een noodbevel kan tegen een persoon worden uitgevaardigd, maar bijvoorbeeld ook voor een beperkt gebied gelden. Het telt bovendien zwaarder omdat het pas wordt ingezet als instrument als er daadwerkelijk iets aan de hand is. Een overtreding van een noodbevel wordt daarom ook als misdrijf bestraft, terwijl dat bij een noodverordening als overtreding geldt.”

Afgelopen jaarwisseling bedroeg de schade aan onder meer straatmeubilair zo’n 69.000 euro. Iets meer dan een jaar ervoor toen er tussen de 45.000 en 60.000 euro aan vernielingen werd aangericht, maar veel minder dan vroeger toen de schade weleens in de tonnen liep. Leiden is alsnog een hoop geld kwijt, want met alle extra inzet van politie- en ander personeel zijn ook enkele tonnen gemoeid. Dat bedrag hoopt de gemeente nu gefaseerd te verlagen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×