Foto: PR.

Prauwfiguur Volkenkunde één van vijf beste aankopen Nederlandse musea

Afgelopen zaterdag sloot de AVRO televisieserie ‘Hollandse Nieuwe’ af met een spannende uitzending. Hierin werd de pas verworven prauwfiguur van het Leidse Museum Volkenkunde tot één van de vijf beste nieuwe aanwinsten van alle Nederlandse musea gekozen. Zowel abstracte kunst als oude Hollandse meesters, maar ook sieraden en installaties kwamen aan bod. Het ‘winnende’ prauwfiguur is sinds 1 juni jl. in Museum Volkenkunde te zien. Het beeld is een belangrijke aanvulling op de collectie Oceanië. Prauwfiguren als deze werden als versiering aan de voorsteven van een oorlogskano vastgebonden en waren bedoeld om succes te brengen bij het koppensnellen en overwinningen tijdens oorlogen. De grote starende ogen beschermden tegen de slechte watergeest Kesoko en voorkwamen stormen op zee. Het figuur dateert uit omstreeks 1900 en is afkomstig van de Westelijke Salomons-eilanden.

De aankoop van het prauwfiguur is mede mogelijk gemaakt met behulp van de Mondriaan Stichting en het VSB-fonds.

Meer info: www.volkenkunde.nl

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×