Kogelwerende huid en zingende wormen bij Naturalis

Gisteren opende Naturalis de tentoonstelling Designers & Artists 4 Genomics. Deze tentoonstelling is een onderdeel van het experiment LiveScience, en bevat niet alledaagse objecten. Bezoekers kunnen onder andere kijken naar kogelwerende huid en zingende wormen. Jalila Essaidi werkt samen met het Forensic Genomics Consortium Netherlands (FGCN) en het Leids Universitair Medisch Centrum en probeert kogelwerende huid te ontwikkelen. Daarvoor voorziet zij menselijke huid van ijzersterke spinnenzijde, afkomstig van een transgene zijderups.

C. elegans, een microscopisch klein wormpje, wordt veel gebruikt in genetisch onderzoek. Mutaties in het genoom van het diertje uiten zich als verschillende bewegingspatronen. Kunstenaar Matthijs Munnik besloot de bewegingen van verschillende mutanten om te zetten in geluid. In samenwerking met het Netherlands Consortium for Systems Biology laat Munnik de wormpjes zingen in een `Microscopic Opera’.

Deze projecten wonnen in december 2010 de Designers & Artists 4 Genomics Award (DA4GA). Dit is de eerste Nederlandse prijsvraag waar kunst, design en life sciences worden samengebracht.

Meer info: www.naturalis.nl

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×