Een nat pak halen kan ook dit jaar waarschijnlijk wel weer tijdens de Peurbakkentocht, maar volgens de vooruitzichten komt het water donderdag niet van boven. Misschien doet de nieuwe organisatie er goed aan om, net als Aad van der Luit de afgelopen 25 jaar deed, een kaarsje te branden voor goed weer. (Archieffoto: Chris de Waard).

Aftellen naar Lakenfeesten, duimen voor droog weer

Met angst en beven volgen de organisatoren van de Lakenfeesten en Leiden Culinair deze week de meerdaagse weersverwachting. Het is nog maar vier dagen voordat in Leiden de Lakenfeesten weer losbarsten. Twee weken eerder dan gebruikelijk in verband met vroeg vallende schoolvakanties. De afgelopen dagen vielen in het hele land allerlei buiten-activiteiten in het water of werden zelfs afgelast. In Leiden werd het Filmfestival verplaatst van het Pieterskerkplein naar de kerk zelf. Voor de deelnemers aan de Peurbakkentocht is zo’n escape er niet, maar vooralsnog lijkt het erop dat het donderdag droog blijft in Leiden. Dat geldt overigens niet voor de dagen erna.

De Lakenfeesten gaan donderdag officieel van start met de Peurbakkentocht. Vanaf 19.00 uur varen de veelkleurige vaartuigen hun rondje door de grachten in het centrum. Na afloop wordt op het Stadhuisplein het Peurbakkenslotfeest gevierd met een optreden van de coverband Out of Control. Op vrijdagavond is het plein voor Tour de Funk. Volgens bestuurslid Nilles Raken één van de beste coverbands van ons land. Vrijdag gaat ook de zomerkermis op de Beestenmarkt open. De kermis blijft staan tot en met maandag 27 juni.

Ook Leiden Culinair slaat vanaf donderdag voor vier dagen de tenten weer op op de Garenmarkt. In een andere opzet dan voorgaande jaren. Geen restaurants met allemaal een eigen terras, maar een centrale plek in het midden van het plein waar iedereen kan proeven van de hapjes die per stuk niet meer dan 7,50 kosten. “De nadruk komt weer meer te liggen op eten in plaats van op muziek en drinken,” zo laat LC-voorzitter Rob van Marwijk weten. De drempel voor restaurants om mee te doen is ook lager dan in voorgaande jaren en dat heeft geresulteerd in een negental nieuwe deelnemers, waaronder enkele restaurants van buiten Leiden. In totaal zijn er 16 deelnemende restaurants, waaronder het restaurant van de Hotelschool Leiden van het ROC. Zo’n 80 leerlingen van datzelfde ROC Leiden zorgen voor de centrale bediening op het plein.

In het weekend gaat de Lakenfeesten verder met op zaterdag en zondag optredens van de Leydse Kluchten Compagnie die bij ’t Gerecht en de Pieterskerk korte uitvoeringen verzorgt van historische kluchten uit de periode 1400-1700. Op zaterdagavond wordt op het Stadhuisplein weer de jaarlijkse finale gehouden van de Diva Queen of the Year-travstieverkiezing, gevolgd door ‘Ongekend Outdoor’ met optredens van Sebastiaan Sleebos, Menasse Workala & Funkerman.

Vrijdagavond en de aansluitende nacht wordt voor de derde keer de Museumnacht Leiden gehouden met een hele serie speciale activiteiten in acht Leidse musea en culturele instellingen. De officiële opening is om 19.30 uur in het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg met een spectaculaire lichtshow in de Egyptische Tempel van het RMO. Vanaf 20.00 uur starten de programma’s in alle musea. Vanaf 1.00 uur ’s nachts zijn er afterparty’s bij het LVC en Quintus.

Verder in het centrum op zaterdag de Leidse warenmarkt en op zondag Straatmuzikantenconcours De Gouden Pet en een verzamel- en curiosamarkt op de Breestraat. Daar is ook het Kinderdorp waar BplusC een schilderwedstrijd organiseert en voor muziek zorgt. Op het Stadhuisplein treden de hele zondagmiddag lokale artiesten op tijdens het Leids Sterrengala.

Gedurende de hele Lakenfeesten is in viltgalerie Lopsen (Morsstraat) een bijzondere expositie ze zien van het Leidse laken. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben Margot van Leeuwen en Petra van den Berg een nieuw laken ontwikkeld. Daarbij hebben ze zich met behulp van historisch onderzoek geïnspireerd op de traditionele Leidse lakens van weleer en die techniek gecombineerd met moderne vilttechnieken. Het resultaat: Leids laken 2.0.

De Lakenfeesten worden pas een week later echt afgesloten. Dan worden op het water tussen de Boommarkt en de Apothekersdijk de Dragonboatraces gehouden. Doordat de Lakenfeesten dit jaar twee weken eerder dan normaal worden gehouden, kreeg de Dragonboatrace een agendaprobleem. De races zijn onderdeel van de competitie, waardoor niet zomaar een andere datum gekozen kon worden. Volgend jaar is het de bedoeling dat de drakenboten weer een plek binnen het programma krijgen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×