Als de bezuinigingsplannen van het college doorgaan wordt de kinderboererij in de Merenwijk omgevormd tot centraal 'duurzaamheidscentrum' voor de hele stad. Het is dan één van de weinige plekken in Leiden waar kinderen dan nog met dieren in aanraking kunnen komen. (Archieffoto: Bram Pater).

VVD woedend over 'uitroeien' dierenweides

De VVD is woedend op wethouder De Wit van onder andere milieu en dierenwelzijn. de wit stuurde vandaag een brief aan de gemeenteraad waarin hij aankondigt de Leidse dierenweides in het Hooghkamerpark, het Stevenspark, Park Kweeklust, het Reigersbos en het Koetshuis te willen schrappen. Ook de schapen die nu nog bij Strengen en Tengnagel achterin de Merenwijk lopen moeten verdwijnen. Op die manier wil De Wit de bezuinigingen halen op Natuur- en Milieueducatie. Eerder schrapte de raad die bezuiniging voor 2011, maar voor de komende jaren staat deze nog wel in de boeken. Het gaat om enkele tonnen per jaar.

VVD-raadslid Magreet van Wijk is woest. “De wethouder roeit de dierenweides uit. Hij moet niet bezuinigen op dieren maar op ambtenaren. Het is belangrijk dat kinderen in hun eigen wijk regelmatig met dieren in aanraking komen. Zo’n zelfde contact met ambtenaren is minder heilzaam.” De VVD wil dat de bezuiniging van tafel gaat en komt daarvoor zo snel mogelijk met een voorstel. Inmiddels hebben ook andere partijen zich tegen de sluiting uitgesproken. In ieder geval het CDA en GroenLinks en natuurlijk de Partij voor de Dieren willen de dierenweides behouden.

Fractievoorzitter Patrick Meijer van het CDA vindt het een volstrekt idioot plan. “Het is belachelijk dat de wethouder de Leidse kindeen zo in de kou laat staan. Een gezellige middag geitjes voeren wordt ingeruild voor ambtenaren die ‘regisseur en makelaar’ zijn. Wie daarop zit te wachten is het CDA volstrekt onduidelijk.” De partij heeft ook maar meteen de actiesite www.bambimoetblijven.nl in het leven geroepen en start een tekeningenactie. Aanstaande zaterdag deelt het CDA kleurplaten uit bij de dierenweides. Die kunnen dan door de jeugdige bezoekers van de dierenweides worden ingekleurd. “Die kleurplaten hopen we dan aan de wethouder te geven, zodat hij weet dat de Leidse kinderen het er niet mee eens zijn,” aldus Meijer.

Ook Pieter Kos, de fractievoorzitter van GroenLinks is mordicus tegen het voorstel. “Dit moeten we niet doen, het is een ontzettend slecht plan. De ambitie met betrekking tot groen en klimaat waar De Wit in de raad over sprak blijkt schrijnend laag.” Dick de Vos van de Partij voor de Dieren kan bijna lui achterover gaan zitten: “Ik ben blij dat VVD, CDA en GroenLinks over elkaar heen buitelen om de hertenweides te behouden. Zo zien wij dat graag.”

In de plannnen van De Wit wordt het educatiecentrum Weidezicht bij de kinderboerderij in de Merenwijk omgevormd tot centraal duurzaamheidscentrum voor de hele stad. Daar moeten dan samen met externe partners meer publieksactiviteiten worden ontwikkeld die zich niet alleen op onderwijs richten, maar ook op inwoners van Leiden en de regio en toeristen. Op die manier wil het college ook extra inkomsten genereren. Het college meldt dat gesprekken over de verhuur van de kinderboerderij in een vergevorderd statium zijn. Ook de locatie bij het Reigersbos in Park Cronesteyn wil de gemeente gaan verhuren.

Het hertenkamp in de Leidse Hout en de voilière in het Plantsoen ontspringen de bezuinigingsdans van het college. Daar is ook geen geld meer voor, maar omdat ze een monumentale status hebben, gaat het college op zoek naar externe financiering. De dieren die moeten verdwijnen uit de af te stoten dierenweides worden ondergebracht op de kinderboererij in de Merenwijk of als dat niet kan bij kinderboerderijen elders in het land.

De omvorming van verschillende dierenweides naar één centraal ‘duurzaamheidscentrum’ heeft ook personele gevolgen. “Medewerkers (van DZB, de gemeente en de Maregroep) krijgen meer de rol van regisseur en gaan zich minder bezig houden met de uitvoering,” aldus De Wit in zijn brief aan de raad. Ook komen er enkele nieuwe functies bij. Die personele wijzigingen kosten tijdelijk ook geld. Daar is bij de bezuiningsdoelstelling rekening gehouden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×