Universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam willen fuseren

Er is een fusie op komst tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam. Dat meldt NRC vandaag op basis van bronnen binnen de universitaire wereld. Woordvoerders van de universiteiten erkennen dat een vergaande samenwerking op komst is. Hoe die precies wordt vormgegeven, willen ze na de zomer bekend maken bij de opening van het universitaire jaar in september.

De Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit werken, met onder meer het LUMC, al jaren nauw samen in de zogenaamde ‘Medical Delta’ op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van medische technologie.

Als het inderdaad tot een fusie komt van de drie kennisinstituten, ontstaat daarmee de grootste academische instelling van Nederland met circa 55.000 studenten en zo’n 11.500 personeelsleden. De nieuwe instelling zou Universiteit Leiden gaat heten en houdt vestigingen in Leiden, Delft, Rotterdam en Den Haag.

SP-kamerlid Jasper van Dijk heeft inmiddels aangekondigd Kamervragen te zullen stellen over de fusieplannen. Hij vindt schaalvergroting een slechte zaak. Ook in Leiden laat de SP van zich horen. Raadslid Eva de Bakker spreekt op Twitter van de geboorte van een moloch. “De Universiteit Leiden deed al weinig voor de stad. Nu dan nóg minder?” CDA-fractievoorzitter Patrick Meijer voorspelt via datzelfde medium alvast dat het fusiebestuur in Den Haag gaat zetelen.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×