Alleen maar plastic (neus)hoorns bij Naturalis, foto: Jacqueline Borg.

Jacht op neushoorn nu ook in het museum

Door de stijgende vraag naar de hoorn van de neushoorn, die potentieverhogend zou werken, worden niet alleen de wilde exemplaren bedreigd, maar ook hun opgezette soortgenoten. In de musea in Brussel en Luik werden afgelopen twee maanden neushoornkoppen gestolen, waarbij in Luik de bewakers met traangas overvallen werden door de dieven. Een kilo hoorn brengt naar schatting 40 duizend euro op en is daarmee waardevoller dan goud. Museum Naturalis is alert en heeft eigen maatregelen genomen: de horens in het museum, die tentoongesteld worden, zijn allemaal van plastic. De echte zijn veilig opgeborgen, aldus een woordvoerder van het museum.

Het stijgende aantal diefstallen is analoog met de groeiende stroperij, met name in Zuid-Afrika. In de eerste helft van dit jaar zijn al 193 neushoorns in het wild gedood in Zuid-Afrika. Volgens het WWF dreigt 2011 nog erger te worden dan vorig jaar, toen werden 333 dieren gedood.

De stroperij heeft zich ontwikkeld tot echte georganiseerde misdaad, inclusief het gebruik van automatische wapens en helikopters.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×