Orgelpromenade met Duitse en Franse composities

Aanstaande zaterdag klinken in de Hooglandse Kerk Duitse en Franse composities. Deze werken, waaronder een Preludium en Fuga in C uit  een Engels manuscript van Bach, voorzien van improvisaties, worden gespeeld door Kees van Eersel. Het concert begint om 13.30 uur en de toegang is vrij.

De in 1944 geboren Kees van Eersel, is een van de meest gerenommeerde Nederlandse organisten. Hij is opgeleid aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht, waar hij zich bekwaamde op het orgel en de piano. Zijn bijvakken waren onder meer compositie, viool, zang en koordirectie. In 1971 behaalde hij bij André Verwoerd de Prijs van Uitnemendheid. In 1969 studeerde hij aan de Schola Cantorum te Parijs bij Jean Langlais en behaalde daar de Prix de Virtuosité met de hoogste onderscheiding. In 1974 werd hij benoemd als cantor-organist van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes, een post die hij bekleedde tot aan zijn pensionering in augustus 2009. Verder studeerde hij beiaardier aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort. Eind jaren 80 werd hij beiaardier van Zierikzee en Veere. In die laatste plaats is hij nog altijd verantwoordelijk voor het klokkenspel. Van Eersel was tot deze zomer dirigent van het door hem in 1988 opgerichte Zeeuws Vocaal Ensemble waarvan in 2010 een cd verscheen met zijn kerkelijke koorcomposities. Hij behaalde allerlei prijzen en onderscheidingen op de internationale orgelconcoursen van Brugge, Arnhem, St. Albans, Innsbruck en Linz. Hij heeft diverse platen, cd’s en dvd’s opgenomen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×