Leiden weer bij de goedkoopste met bouwleges

Gemeenten rekenen nog steeds zeer uiteenlopende tarieven voor bouwvergunningen. De verschillen lopen zo hoog op dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) nu vindt dat het kabinet moet ingrijpen. De belangenorganisatie voor huiseigenaren wil dat gemeente verplicht worden om zich aan een rekenmodel voor de heffingen te houden. Zo betalen inwoners van Leiden voor een kleine bouwvergunning bijvoorbeeld 35 euro, terwijl datzelfde papiertje in Lopik 841 euro moet kosten. In 2008 trok de VEH ook aan aan de bel over de grote verschillen. In Leiden werd toen 33 euro gerekend, in Voorschoten 698 euro.

Naast de grote verschillen zijn de tarieven het afgelopen jaar in veel gemeenten bovendien explosief gestegen. Zo moeten inwoners van Lansingerland bijna driehonderd procent meer betalen voor hun aanvraag voor een dakkapel. In Houten en Zaltbommel verdubbelden de tarieven.

Volgens de VEH passen veel gemeenten het bestaande rekenmodel niet of nauwelijks toe. De organisatie wil dat zij voortaan moeten laten zien waar de in rekening gebrachte kosten vandaan komen. Ook pleit de organisatie voor een maximumtarief om de extreem hoge tarieven in te dammen.

Leiden bouwleges


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×