Eis na zinloos geweld: celstraf en jeugddetentie

De officier van justitie in Den Haag heeft gisteren gevangenisstraffen en jeugddetentie geëist tegen vijf verdachten uit Leiden. De mannen (16, twee van 17, 19 en 20), worden verdacht van een openlijk geweld en poging doodslag op een 19-jarige plaatsgenoot. Ook worden zij verdacht van openlijke geweldpleging tegen vier andere slachtoffers. In de vroege ochtend van 9 januari dit jaar kreeg een groep vrienden woorden met de 19-jarige en 20-jarige verdachten in een eetgelegenheid op de Haarlemmerstraat. De vriendengroep probeerde weg te lopen maar werd achtereenvolgens op in totaal vijf verschillende locaties mishandeld door de verdachten (19 en 20). De verdachten werden hierbij geholpen door drie andere jongemannen (15 en twee van 17 jaar oud). Ook zij moesten gisteren voor de rechter verschijnen.

In de Donkersteeg einde de gewelddadige achtervolging. Hier werd één van de slachtoffers, een 19-jarige Leidenaar, terwijl hij op de grond lag, door vier van de vijf verdachten herhaaldelijk tegen zijn hoofd en lichaam geslagen en getrapt. Het slachtoffer liep een dubbele kaakfractuur en een hersenschudding op.

Een van deze vier verdachten, een 17-jarige man, gaf volgens de officier van justitie het slachtoffer uiteindelijk een zogenaamde ‘doodschop’. Volgens getuigen rende deze verdachte op het slachtoffer af toen deze op probeerde te staan en trapte hij hem vol tegen het hoofd. Hierdoor raakte het slachtoffer bewusteloos. Tegen deze minderjarige verdachte eiste het OM dan ook een hoge straf, namelijk 15 maanden jeugddetentie waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De andere 17-jarige verdachte en de 16-jarige jongen hoorden allebei 10 maanden jeugddetentie waarvan 5 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. De 19-jarige verdachte moet als het aan het OM ligt een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk krijgen voor zijn rol in het openlijk geweld en de poging doodslag.  

Omdat de rol van de 20-jarige verdachte kleiner was, eiste het OM tegen deze man een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 34 dagen voorwaardelijk. Hij wordt wel verdacht van het openlijk geweld, maar niet van de poging doodslag.

Volgens de officier is deze zaak het beste te omschrijven als een ‘uitgelokte, opgezochte confrontatie die uiteindelijk in de Donkersteeg uitmondde in een klassiek voorbeeld van zinloos geweld’. De agressie van de verdachten tegen de slachtoffers is lang doorgegaan terwijl de slachtoffers relatief weinig terugdeden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×