Science Café aardmagnetisch veld

Het Science Café van dinsdag 27 september staat in het teken van het aardmagnetisch veld en de mogelijke verzwakking daarvan. Het aardmagneetveld lijkt nog het meest op een staafmagneet in het centrum van de aarde met een noord- en zuidpool, maar is eigenlijk een ‘geodynamo’ in de vloeibare kern van de Aarde. Het veld beschermt het leven op Aarde tegen een bombardement van geladen deeltjes uit de ruimte, vooral van de zon en zonnewind. Het verandert continue, op kleine en grote schaal. Bijvoorbeeld tijdens een omkering van het veld, waarbij het veld tot 10% van de normale sterkte afneemt. De sterkte van het veld neemt nu al eeuwen lang af, en sommigen vermoeden dat zo’n omkering er aan zit te komen.

Spreker tijdens het Science Café is Dr. Cor Langereis, hoogleraar geofysica aan de Universiteit van Utrecht bij de faculteit Geowetenschappen. Hij houdt zich vooral bezig met paleomagnetisme dat de registratie van het aardmagneetveld in gesteentes uit het geologisch verleden bestudeert.

De muziek wordt verzorgd door Fashionable Late Romantics.

De avond vindt zoals altijd plaats in de LAK Foyer aan Cleveringaplaats 1 en begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Op www.sciencecafeleiden.nl staat meer informatie.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×