Symposium wetenschappelijke maatschappelijke waarde van ’s werelds grootste houtcollectie

Met het bijeenbrengen van de natuurhistorische collecties van Naturalis en de Universiteiten van Leiden, Wageningen, Utrecht en het Koninklijk Instituut voor de tropen, heeft NCB Naturalis sinds begin dit jaar de grootste en belangrijkste wetenschappelijke houtcollectie ter wereld in huis en behoort het tot de belangrijkste houtanatomische kenniscentra. Aanstaande donderdag komt een groot aantal professionals samen tijdens het houtsymposium in Naturalis, om te horen hoe de collectie tot stand is gekomen, wat het wetenschappelijk houtonderzoek inhoudt en welke toepassingsmogelijkheden er zijn. De Leidse houtcollectie bestaat uit ruim 120.000 verschillende houtmonsters. Een belangrijk deel daarvan wordt nog dit jaar gedigitaliseerd, zodat de collectie ook via internet toegankelijk is.

NCB Naturalis wil in de toekomst verder bouwen aan een moderne aanpak waarbij de maatschappelijke waarde van de houtcollectie de nadruk krijgt. Hout is een belangrijke biologische grondstof die grootschalig wordt toegepast in onder meer duurzame brandstof, de papierindustrie en de bouw. Aan unieke microscopische kenmerken kunnen onderzoekers iedere houtsoort identificeren, wat nuttig is bij bijvoorbeeld douanecontroles, handhaving van wet- en regelgeving, en het oplossen van misdrijven.

Door het bijeenbrengen van mensen die vanuit heel diverse invalshoeken belangstelling hebben voor hout, zoals dat tijdens het symposium gebeurt, kan een netwerk gemobiliseerd worden dat met NCB Naturalis mee kan denken over de verdere ontwikkeling van het houtanatomische kenniscentrum.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×