Stadsparkeerplan gaat uitbreiden

Het parkeerterrein aan de Haagweg krijgt er op korte termijn 250 plaatsen bij. Of de gemeente Leiden de benodigde 154.000 euro op tafel legt is nog niet bekend, maar volgens directeur Chris Verplancke gaat de uitbreiding sowieso door nu projectontwikkelaar La Linea gisteren heeft laten weten het braakliggende stuk grond achter het parkeerterrein gratis beschikbaar te willen stellen tot 1 januari 2013. Daarna start La Linea met de bouw op het terrein en moeten de auto’s dus weer verdwenen zijn. Komende donderdag praat wethouder Robert Strijk met de Stichting Stadsparkeerplan Leiden (SSL) over de voorwaarden waaronder de uitbreiding mogelijk wordt. Geld neemt hij vooralsnog niet mee.

Strijk vindt het raar dat de SSL bij de gemeente aanklopt om geld voor de uitbreiding. “Het is een onderneming. Als ze hier een kans zien, moeten ze zelf La Linea bellen en een plan maken voor de exploitatie van de extra plekken.” Strijk wil best meedenken als blijkt dat de financiering lastig is, maar om op voorhand de kosten voor zijn rekening te nemen gaat hem te ver. Dat geldt ook voor het CDA, de ChristenUnie en de VVD die zich gisteren aansloten bij de opmerkingen van Strijk.

Verplancke snapt niks van de stevige woorden van Strijk. “De gemeente en Stadsparkeerplan zetten zich gezamenlijk in voor de bereikbaarheid van Leiden. De gemeente subsidieert een deel van de kosten van de busjes, de arbeid en volgend jaar wordt ook het terrein opgeknapt. Ze weten dus ook best dat we dat zelf niet kunnen financieren. Van de jaarlijkse omzet van zo’n 1,4 miljoen komt 60% van de gemeente. We voelen ons wel degelijk een onderneming en we gaan dus zeker uitbreiden. Maar als er geen geld van de gemeente komt, zullen we het ergens anders van moeten betalen. Dan moeten er mensen uit en gaat ons serviceniveau dus omlaag. Dat betekent minder gratis pendelbusjes tussen parkeerterrein en centrum, want we moeten uiteindelijk wel weer de begroting sluitend krijgen.”

Alle politieke partijen willen graag dat Strijk met SSL om tafel gaat om te kijken wat er mogelijk is. Dat bleek toen een motie werd besproken die GroenLinks aanstaande dinsdag samen de de VVD en de SP wil indienen. Dat gesprek vindt volgende week donderdag plaats. Daarmee is het in ieder geval onmogelijk om nog voor de lange 3 oktoberviering over de extra plekken te kunnen beschikken. Verplancke denkt wel dat het op tijd lukt voor alle extra bezoekers die het Glazen Huis in december gaat trekken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×