Busvervoer met miljoenen gekort door RijnGouwelijn

De RijnGouwelijn komt er niet, maar toch dreigt de provincie Zuid-Holland de komende jaren een bezuiniging op het busvervoer in onze provincie door te voeren van € 5,1 miljoen euro. Een groot deel van dat bedrag, € 3,2 miljoen, wordt al in de zomer van 2012 gekort. Volgens secretaris Hans van Dam van de afdeling Holland Rijnland van Reizigers Openbaar VERvoer (ROVER) stelt dat de bezuiniging volledig overbodig is: “Waar Rover altijd voor heeft gewaarschuwd wordt nu bewaarheid. Vanwege de RijnGouwelijn moet het busnetwerk tot op de Zuid-Hollandse eilanden toe worden ingekrompen.”

Volgens Van Dam gaat de provincie in de meerjarencijfers namelijk nog altijd uit van de inmiddels verouderde plannen voor de RijnGouwelijn en trekt hier vanaf 2016 € 8,5 mln extra voor uit. “De RijnGouwelijn volgens het akkoord op basis waarvan het nieuwe college van GS gevormd is zal in de exploitatie echter ten opzichte van de huidige situatie slechts weinig extra kosten, hooguit 2 miljoen.”

Rover Holland Rijnland pleit er voor om de overbodige bezuinigingen niet hals over kop door te voeren, maar te wachten totdat de gevolgen van de nieuwe opzet van de RijnGouwelijn zijn bepaald. “Daarnaast speelt nog in Zuid-Holland Noord dat een aanbesteding plaats vindt, die per december 2012 een nieuwe vervoerder kan opleveren. Deze zal een aantal wijzigingen in de dienstregeling willen invoeren. Het is zeer ongewenst dat enkele maanden daarvoor door de huidige vervoerder Connexxion ook al aanpassingen moeten worden gepleegd,” aldus Van Dam.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×