Voorzitter Wilbert Bots overhandigde het boek 'Samen aan het werk' aan CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan. In het boek wordt beschreven hoe het Oriëntatiejaar zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. (Foto: PR).

Kwart eeuw 'Oriëntatiejaar' in Leiden

Afgelopen donderdag vierde ‘het Oriëntatiejaar’ in Leiden haar 25-jarig bestaan. De Leidse organisatie begeleidt werkloze jongeren en voortijdige schoolbegeleiders individueel naar een nieuwe (werk)plek in de maatschappij. Volgens directeur Bots is er in de afgelopen jaren veel veranderd in de werkwijze van het Oriëntatiejaar: “De problematiek bij de jongeren is complexer geworden. Dit vraagt van de organisatie om een intensievere manier van werken. De begeleiders hebben zich extra laten scholen. Gezinsleden van de deelnemers zijn meer bij het traject betrokken en de contacten binnen het zorgnetwerk en met werkervaringplekken zijn uitgebreid. De nieuwe werkmethode resulteerde vorig jaar in een positieve uitstroom van 94 % van de deelnemers, tegen ruim 80% in de jaren daarvoor”.

De gemeenten in de Leidse regio erkennen dat dit hoge rendement zeer waardevol is voor de ongeveer 35 jongeren die jaarlijks gebruik maken van het Oriëntatiejaar. Bureau Leerplicht en de jeugdreclassering tonen zich enthousiast in het boekje. Voorzitter Bots spreekt echter zijn zorgen uit met betrekking tot de krimpende gemeentebudgetten. Wethouder de Haan reageert: “Waar mensen het nut en de noodzaak van een dergelijk voorziening als het Oriëntatiejaar weten aan te tonen, is altijd wel geld te vinden. Ook de komende jaren, daar heb ik alle vertrouwen in.”

In het boek komen de werkgevers en de deelnemers aan het woord. Zoals de 17-jarige Mitchel: “Zonder het Oriëntatiejaar zou ik nu nog steeds op zoek zijn naar een begin.” Werkgever Peter van Emmerik, eigenaar van een schoonmaakbedrijf in Leiden: “Als iemand een greintje talent heeft dan gooi ik mijn ziel en zaligheid erin. Ze zijn hier niet vanwege hun zweetvoeten. In hun leven is iets misgegaan wat gerepareerd moet worden.”

Advertentie

Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×