Een paar keer per jaar wordt de Nieuwe Rijn afgesloten met pontons. Bijvoorbeeld rond Koninginnedag. Op de foto de voorbereidingen voor de ijsbaan, twee jaar geleden. Ook de komende dagen wordt het water weer afgesloten. (Archieffoto: Sleutelstad).

Burgemeester verbiedt scheepvaartverkeer Nieuwe Rijn via noodverordening

Leiden heeft het kort geding dat Rederij Rembrandt tegen de gemeente had aangespannen verloren. In die rechtzaak eiste de rederij dat de gemeente de Nieuwe Rijn tijdens de 3 Oktoberviering niet met pontons mag afsluiten, omdat de rondvaartboten er dan niet doorkunnen. De gemeente heeft direct een spoed hoger beroep ingesteld, maar er is nog een beslissing genomen wanneer dat dient. Omdat de pontons rond dit moment worden neergelegd en noodzakelijk zijn voor een aantal evenementen waarvoor de gemeente al vergunningen heeft verleend, heeft burgemeester Lenferink besloten niet langer op de rechter te wachten. Hij heeft per direct via een noodverordening al het scheepvaartverkeer rond de Nieuwe Rijn verboden.

Burgmeester moest na het verloren kort geding afwegen om de evenementen op de bewuste lokaties af te gelasten of, indien dat niet zou gebeuren, maatregelen te treffen om de veiligheid te waarborgen. Gezien de drukte in de stad en de in verband daarmee noodzakelijke spreiding van activiteiten werd afgelasting onwenselijk geacht. Bovendien zou een dergelijke afgelasting buitensporig zijn en veel burgers en ondernemers duperen.

Nu de evenementen doorgaan, is afsluiting onontbeerlijk. “Wanneer dat niet het geval zou zijn, zou de veiligheid onvoldoende gewaarborgd zijn. Juist om de veiligheid te vergroten is, mede naar aanleiding van de vorige jaren, besloten tot het invoeren van crowd-control en het vaststellen van speciale beleidsregels voor de 3 Oktoberviering,” aldus Lenferink in een verklaring.

Directeur Groenen van rederij Rembrandt wil niet reageren en kondigt aan later vandaag met een schriftelijke verklaring te komen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×