Juwelen uit India, foto: PR.

Bijzondere juwelen uit India te zien in Volkenkunde

Vanaf 14 oktober zijn in Museum Volkenkunde bijzondere Indiase sieraden te zien, die onderzoeker Saskia Konniger in opdracht van het museum verwierf tijdens twee recente verzamelreizen. Onder de titel: ‘De Verborgen tuin’ zijn kleurrijke armbanden, gedecoreerd met emaille en ingelegd met edelstenen, sierlijke voorhoofdsieraden, handkettingen en indrukwekkende colliers met grote diamanten tentoongesteld in de vitrines. Naast antieke exemplaren zijn er ook moderne sieraden te zien, gemaakt volgens eeuwenoude Noord-Indiase traditie, waarin juwelen de status van de drager hiervan weerspiegelen. Naast mooi dienen de sieraden ook als persoonlijke en mobiele spaarbank.

Behalve de juwelen zijn er ook enkele miniaturen, wapens en luxe objecten te zien zoals reukwaterflesjes en een doosje met schitterend bewerkte spelschijven die het 18e – en 19e-eeuwse Noord-Indiase hofleven illustreren. De tentoonstelling toont verder actuele filmbeelden van de edelsteenhandel op straat en van juweliershuizen in Jaipur. Er zijn foto’s van kleurrijke bruiloftsfeesten waar jonge Rajputs een weg proberen te vinden tussen traditie en vernieuwing.

De tentoonstelling loopt tot en met 8 april. Meer info: www.volkenkunde.nl

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×