‘Dakloze’ kunstenaars trekken in leegstaande panden

3

Kunstenaars zonder eigen atelierruimte krijgen binnenkort onderdak van de gemeente Leiden. Op initiatief van het Stadslab Leiden worden leegstaande panden in het ‘Cultuurkwartier’ de komende tijd (tijdelijk) beschikbaar gesteld aan Leidse kunstenaars. Het gaat daarbij om gemeentelijke panden, maar wethouder Jan-Jaap de Haan hoopt dat ook particuliere vastgoedbezitters eraan gaan meedoen. Probleem daarbij is vooral een gebrek aan vertrouwen dat de gebruikers zonder problemen vertrekken als de pandeigenaar er zelf weer over wil kunnen beschikken. De Haan: “Het zijn krakers en je hebt de M.E. nodig om ze er weer uit te krijgen. Dat soort discussies voer ik met corporaties en vastgoedeigenaren.”

De Haan toonde zich gisteravond tijdens een door GroenLinks Leiden georganiseerd cultuurdebat tevreden met de stappen die Leiden de afgelopen decennia heeft gemaakt op cultureel gebied: “Cornerstones als de Haagweg 4 zijn heel belangrijk voor de professionele kunstsector. Daaromheen moet nu een soort ‘vlottende voorraad’ ontstaan van ruimtes die kunnen worden gebruikt door opkomende kunstenaars.”

Die vlottende voorraad van panden bestaat uit gemeentelijke en particuliere panden die wachten op sloop of herontwikkeling. Inmiddels is aan de Lammermarkt de eerste ruimte door de gemeente beschikbaar gesteld aan de organisatie van het Leids Film Festival. Als het aan De Haan ligt worden er afspraken gemaakt met kunstenaars en culturele instellingen over ‘permanente tijdelijke huisvesting’, zodat ze in de toekomst zoveel mogelijk over een eigen betaalbare ruimte kunnen beschikken.

Als het aan De Haan ligt gaan ‘creatieve huisbazen’ niet alleen binnen het Cultuurkwartier (het gebied rond de Lakenhal) panden beschikbaar stellen aan kunstenaars. Eerder deed de gemeente dat al met kunstenaars die aan de Aalmarkt een rijtje panden tijdelijk kunnen gebruiken voor het project ‘Open makers aan de markt’, maar bijvoorbeeld ook leegstaande schoolgebouwen in andere delen van de stad komen ervoor in aanmerking. Bijvoorbeeld rond het Lammenschanspark.

Om dat te bereiken gaan zowel het Stadslab als De Haan in gesprek met onder andere HOD Nederland dat veel leegstaande panden voor de gemeente beheert. De Haan: “Ik ben nog nooit in een spannend HOD-pand geweest. Het moet mogelijk zijn om een leeg schoolgebouw creatiever in te vullen dan er twee stretchers en en paar studenten in te zetten.”

Delen

3 reacties

  1. Hoe kan ik me aanmelden om hierover op de hoogte te blijven?
    Ik ben erg geinterreseerd als Jong opkomend kunstenaar!

  2. Klokkenluider op

    Ha JanJaap de Haan waar bleef je zo lang kerel, tijdje gemist maar je gaat er weer met frisse moed tegenaan zie ik: Dakloze zogenaamde kunstenaars aan onderdak helpen: Wat is kunst tegenwoordig, maar ja je moet maar zo denken ze zijn van de straat. Tip misschien heeft de DZB wel onderdak die hebben ruimte en geld zat!!!!

  3. Er lopen in Leiden meer mensen rond die graag onderdak willen hebben. Maak daarover eens afspraken met HOD Nederland en ‘creatieve huisbazen’. Maar het zijn misschien geen mensen die de Leidse politiek in een chic en hip Cultuurkwartier vindt passen. Maar als ze nu een cursus kunstkletsen volgen en zich kunstenaar gaan noemen? Iedereen kunstenaar!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline