'Dakloze' kunstenaars trekken in leegstaande panden

Kunstenaars zonder eigen atelierruimte krijgen binnenkort onderdak van de gemeente Leiden. Op initiatief van het Stadslab Leiden worden leegstaande panden in het ‘Cultuurkwartier’ de komende tijd (tijdelijk) beschikbaar gesteld aan Leidse kunstenaars. Het gaat daarbij om gemeentelijke panden, maar wethouder Jan-Jaap de Haan hoopt dat ook particuliere vastgoedbezitters eraan gaan meedoen. Probleem daarbij is vooral een gebrek aan vertrouwen dat de gebruikers zonder problemen vertrekken als de pandeigenaar er zelf weer over wil kunnen beschikken. De Haan: “Het zijn krakers en je hebt de M.E. nodig om ze er weer uit te krijgen. Dat soort discussies voer ik met corporaties en vastgoedeigenaren.”

De Haan toonde zich gisteravond tijdens een door GroenLinks Leiden georganiseerd cultuurdebat tevreden met de stappen die Leiden de afgelopen decennia heeft gemaakt op cultureel gebied: “Cornerstones als de Haagweg 4 zijn heel belangrijk voor de professionele kunstsector. Daaromheen moet nu een soort ‘vlottende voorraad’ ontstaan van ruimtes die kunnen worden gebruikt door opkomende kunstenaars.”

Die vlottende voorraad van panden bestaat uit gemeentelijke en particuliere panden die wachten op sloop of herontwikkeling. Inmiddels is aan de Lammermarkt de eerste ruimte door de gemeente beschikbaar gesteld aan de organisatie van het Leids Film Festival. Als het aan De Haan ligt worden er afspraken gemaakt met kunstenaars en culturele instellingen over ‘permanente tijdelijke huisvesting’, zodat ze in de toekomst zoveel mogelijk over een eigen betaalbare ruimte kunnen beschikken.

Als het aan De Haan ligt gaan ‘creatieve huisbazen’ niet alleen binnen het Cultuurkwartier (het gebied rond de Lakenhal) panden beschikbaar stellen aan kunstenaars. Eerder deed de gemeente dat al met kunstenaars die aan de Aalmarkt een rijtje panden tijdelijk kunnen gebruiken voor het project ‘Open makers aan de markt’, maar bijvoorbeeld ook leegstaande schoolgebouwen in andere delen van de stad komen ervoor in aanmerking. Bijvoorbeeld rond het Lammenschanspark.

Om dat te bereiken gaan zowel het Stadslab als De Haan in gesprek met onder andere HOD Nederland dat veel leegstaande panden voor de gemeente beheert. De Haan: “Ik ben nog nooit in een spannend HOD-pand geweest. Het moet mogelijk zijn om een leeg schoolgebouw creatiever in te vullen dan er twee stretchers en en paar studenten in te zetten.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×