Nieuw bacteriologisch laboratorium voor diagnostiek infectieziekten bij LUMC

Het LUMC Heeft donderdag een nieuw bacteriologisch laboratorium voor de diagnostiek van infectieziekten geopend. Hiermee is het medisch centrum één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen met een volledig geautomatiseerd systeem voor bacterieel kweekonderzoek, in combinatie met innovatieve massaspectrometrie technologie. De rol van bacteriologische ziekenhuislaboratoria wordt steeds belangrijker, zeker als het gaat om grootschalige uitbraken van bacteriën of problemen door multiresistentie. Het nieuwe bacteriologisch laboratorium van het LUMC kan nog sneller en betrouwbaarder vaststellen om welke bacterie het gaat, en wat de gevoeligheid is voor antibiotica. Sinds de introductie van massaspectrometrie is de doorlooptijd in het LUMC al verkort van vier naar drie dagen, en dat zal nog verder verbeteren. Het streven is een rapportage binnen 24 uur. Voor bloedmonsters waarin bacteriën aanwezig zijn, is dat nu al mogelijk. Artsen kunnen bovendien sneller en beter advies verwachten, doordat er een directe link is tussen de onderzoeksuitslagen en de klinische gegevens van de patiënt.

Bijzonder aan dit nieuwe laboratorium is dat alle medewerkers een vaste plek hebben. De kweekplaten met bacteriën worden vanaf een lopende band automatisch gekweekt, en gefotografeerd en worden daarna bij de betreffende medewerker gebracht. Deze nieuwe aanpak maakt het mogelijk nieuwe technologieën snel te implementeren. Bovendien zorgt het voor meer ruimte voor innovatie. Ook andere laboratoria uit de regio kunnen van het nieuwe lab gebruikmaken en hoeven dus zelf niet hun lab te vernieuwen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×