Scheltema moet professionaliseren

11

Het bestuur van het Scheltema Complex geeft haar opdracht aan het eind van het jaar terug aan de gemeente. Het gebouw in het Leidse cultuurkwartier moet op een heel andere manier geexploiteerd gaan worden. Hoe, daarover is cultuurwethouder De Haan in gesprek met verschillende potentiële partners waaronder de Lakenhal en de Veenfabriek. Het moet in elk geval professioneler. Geen vrijwilligers meer die een broedplaats runnen, maar een cultureel ondernemer moet Scheltema op een rendabele manier gaan exploiteren. Er zijn twee opties: Scheltema wordt een cultuurcentrum met goede horeca, of het wordt een hoogwaardige horecalokatie met veel cultuur.

Delen
LeidenWalk

11 reacties

 1. Scheltema, een duistere voorbode van wat ons straks bij de realisatie van het poppodium in de Nobel te wachten staat?

 2. Maar professionaliseren is toch niet bij voorbaat iets negatiefs? En een goede horeca is natuurlijk ook niet te versmaden. Tip: de Twee Spieghels, heerlijke wijn en lekkere jazz…

 3. Wat is er mis met vrijwilligers? Ik vind het enthousiasme en de inzet juist stimulerend voor alles wat daar ‘bebroed’ wordt

 4. Piet Pekelharing op

  ‘vrijwilligers die een broedplaats runnen’. Hadden we dat niet aan de Koppenhinksteeg?

  Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 5. een Leids burger op

  – "…het Leidse cultuurkwartier moet op een heel andere manier geexploiteerd gaan worden."
  Nu maar hopen dat dat "straks" ook niet van de Nobel gezegd gaat worden…..

  – "een cultureel ondernemer moet Scheltema op een rendabele manier gaan exploiteren":
  Dat klinkt in ieder geval goed!

  [ @ Piet Pekelharing
  In dagblad Spits las ik vandaag dat het koninklijk huis bij de bezuinigingen wordt ontzien.
  Dat wordt dus voorlopig niets met die republiek….]

 6. Piet Pekelharing op

  @Leids burger: Inderdaad een grote teleurstelling voor mij en mijn republikeinse vriendjes. Wij hebben de fles cider die wij bij de Lidl hebben aangeschaft om het einde van de monarchie groots te vieren maar weer opgeborgen. De schroefdop blijft op deze fles zeer exclusieve drank en de plastic bekertjes onaangeroerd tot een volgende gelegenheid.

 7. Scheltema wordt horeca met een vleugje cultuur? Het poppodium misschien een erotisch centrum of grand café met een muziekje als de financiële resultaten tegenvallen en de gemeente blut is? Hoeveel horeca kan er in Leiden nog bij?

 8. Jan-Jaap de Haan op

  Misschien alvast een kleine verduidelijking, zonder vooruit te willen lopen op de vragen van GroenLinks (die ik nog niet gezien heb).
  De afgelopen jaren is de exploitatie van het gebouw Scheltema niet geleid door vrijwilligers, maar door een directie. Deze functioneerde onder een stichtingsbestuur (met vrijwilligers), die zichzelf een specifiek cultureel doel had gesteld. Uit onderzoek van de stichting bleek dit na 5 jaar uiteindelijk toch niet haalbaar, als gevolg van een aantal weeffouten, in gebouw, contracten, exploitatie en misschien ook concept.
  Daarop heeft de stichting in overleg besloten de opdracht die zij had als het ware aan de gemeente terug te geven. Het model cultureel ondernemerschap (als opvolger) is daarbij als suggestie door de stichting aangedragen en wordt nu verkend, naast een concept dat door cultuurpartijen Veenfabriek en Lakenhal is aangedragen.
  Hiermee gaat Scheltema (als gebouw) weliswaar een nieuwe fase in, maar het blijft behouden als bouwsteen in het cultuurkwartier (het pand wordt dus niet verhuurd aan een notaris o.i.d.).
  Wordt ongetwijfeld vervolgd bij de cultuurnota.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.