Een medewerker van de EOD onderzoekt het explosief op het moment dat het nog aan de flitspaal bevestigd is. (Foto: District16.nl / C. v.d. Star).

Twee medewerkers EOD zwaargewond bij ontmanteling explosief

Vannacht is rond 3.30 uur een explosief aangetroffen aan een flitspaal op de kruising van de Voorschoterweg en de Leidseweg in Voorschoten. Bij de ontmanteling door de Explosieven Opruimingsdienst ging de zelfgemaakte bom af. Twee EOD-medewerkers raakten zwaargewond en zijn met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Een medewerker van de technische recherche liep lichte verwondingen op. Dat heeft de politie laten weten. De klap van de explosie was enorm en was tot in Zoeterwoude en de Merenwijk te horen.

Video: Omroep West.

De politie heeft direct een Team Grootschalig Opsporing (TGO) onder leiding van het Openbaar Ministerie gestart om alles in het werk te stellen om de dader(s) te pakken. Ook doe de politie dringende oproep aan mensen die meer weten over de explosie om zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000. Getuigen die beelden hebben gemaakt van de verdachte situatie in de nachtelijke uren wordt gevraagd deze up te loaden via www.nationale-recherche.nl.

In eerste instantie leek het ontmantelen goed te zijn verlopen. Het explosief was van de paal verwijderd en werd een stukje verderop in het gras onderzocht toen het alsnog afging. Volgens een ooggetuige had de EOD-medewerker die het zwaarst gewond raakte toen net zijn veiligheidspak uitgetrokken.

De gewonde militairen zijn een 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht en een ranggenoot van 41 van de luchtmacht. Eén van hen is er ernstig aan toe. De toestand van de explosievenruimers is stabiel. De familie is inmiddels op de hoogte gesteld. Dat heeft een woordvoerder van defensie vanmiddag laten weten. “Het komt altijd hard aan als een collega gewond raakt. Defensie is een hechte organisatie. Alle inzet is gericht op de twee gewonde collega’s en steun aan het thuisfront. Ook de militaire organisatie leeft mee met de familie en bekenden van beide militairen en de rechercheur van de politie.

De politie heeft het forensisch onderzoek rond 15.00 uur afgerond en de weg weer opengesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) is een grootschalig onderzoek begonnen naar de toedracht van het incident.

Advertentie

Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×