VVD wil tonnen extra korten op subsidies

Alle subsidies moeten volgend jaar op het huidige niveau bevroren worden. Dat wil de VVD in Leiden die dat punt donderdagavond aan de orde stelde in de commissie Onderwijs & Samenleving die zich over de gemeentebegroting boog. Volgens VVD-fractievoorzitter Laudy levert het achterwege laten van een indexering (1,5%) ruim 623.000 euro op. Dat geld wil zijn partij gebruiken om een verhoging van de afvalstoffenheffing met 11 euro per huishouden terug te draaien. Bij de begrotingsbehandeling zal de VVD een motie van die strekking indienen. Laudy: “We zitten nu in het vierde jaar crisis op rij. We hebben 30 miljoen bezuinigd. Het is toch idioot dat iedereen de broekriem moet aanhalen, behalve degenen die iets leuks doen met welzijn, cultuur of sport in de stad. Die krijgen er standaard 1,5% bij als compensatie voor de inflatie.” Volgens Laudy is die 1,5% in elke bedrijfsvoering prima op te vangen.

Of Laudy veel steun gaat krijgen voor zijn plan is zeer de vraag. Veel partijen en ook het college wezen er op dat er al fors bezuinigd is op de organisaties waarop Laudy nu zijn pijlen richt. “Wat u vraagt is door de bezuinigingen al de praktijk,” vond CDA-wethouder De Haan. Ook SP-wethouder van Gelderen voelt niets voor het VVD-plan: “Los van de bezuinigingen die al doorgevoerd zijn en worden, is die 1,5% slechts een gedeeltelijke compensatie van de prijsstijgingen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×