Cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan in gesprek met vertegenwoordigers van de Leidse cultuursector. (Foto's: Chris de Waard).

Leidse cultuursector positief over cultuurnota

Woensdagmiddag werd in Museum Boerhaave een inspraakgesprek gehouden over de concept-cultuurnota die volgende maand in de gemeenteraad wordt besproken. Tot die tijd kunnen er officiele inspraakreacties gegeven, maar als informele voorzet ging wethouder Jan-Jaap de Haan alvast met de sector in gesprek aan de hand van een aantal geformuleerde ambities. “Dat er nu van een Leidse cultuursector gesproken kan worden is al grote winst,” zo vond De Haan. “Veel cultuur was er altijd al, maar nu zie je echt een sector ontstaan. Dat is veel interessanter als serieus te nemen partner. Daarom kunnen we nu ook kiezen voor cultuur als tweede pijler voor Leiden, naast kennis”.

Kennis is overigens ook cultuur. Vond professor Ton van Raan, een van de gesprekspartners die bij De Haan aan tafel kwam. “In Leiden zijn 20 belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen gedaan. Daar gaan we een science-route van maken die van het station naar de Sterrewacht voert.”

Verassende verbindingen zijn sowieso speerpunt in de nota en ook de culturele instellingen zien veel kansen als er meer en beter samengewerkt wordt. Niet alleen met de programma’s, maar bijvoorbeeld ook met de grote concentratie van instellingen in het Leidse cultuurkwartier. Meta Knol, directeur van De Lakenhal ziet dat al helemaal voor zich: “Toen ik voor het eerst over de Lammermarkt liep vond ik het een intens lelijke plek in de stad. maar als ik dan droom van wat het gaat worden zie ik een soort klein Vondelpark. Met de molen in het groen en om de hoek Scheltema, de Veenfabriek, de Schouwburg… en dan kom je via de Lange Mare ook zo weer bij de Hema.”

Cultuur komt als het aan de gemeente ligt ook vaker naar het publiek toe. Buiten de theaters. De stad als podium, als figurant. Zodat veel meer mensen met cultuur in aanraking komen. Dat gebeurt de afgelopen jaren langzaam al steeds meer. De muurgedichten, toneelvoorstellingen op de Burchtheuvel en het locatietheater van de Veenfabriek zijn voorbeelden van hoe De Haan het graag ziet: “Je moet blijven vernieuwen, blijven prikkelen”.

Zorgen zijn er ook. De rijksbezuinigingen op cultuur worden in Leiden weliswaar helemaal opgevangen, maar ze hebben wel invloed op de aanbodkant. Directeur Bart van Mossel van Stadspodia ziet het aanbod beschadigd raken. “We zullen veel meer samen moeten gaan optrekken met de producenten. Doordat Leiden wel in cultuur blijft investeren, hoopt hij dat de sector uiteindelijk sterker uit de strijd zal komen. Dat denkt ook Ruud Visser van het LVC. Als in 2014 muziekcentrum De Nobel de deuren opent zijn er twee zalen beschikbaar. Een meer dan nu. “Dan kunnen we ons ook op andere groepen richten dan alleen jongeren. We denken 25.000 tot 30.000 extra bezoekers te kunnen trekken.”

Met de promotie van al het moois dat Leiden op cultureel gebied te bieden heeft, kan het nog wel een tandje beter. Van Raan daarover: “Leiden moet veel harder knokken dan vergelijkbare steden, omdat we veel andere grote steden in de buurt hebben. Dat is niet gunstig. Dan moet je er echt uitspringen. Zet grote LCD-schermen in de stad met het aanbod.” Ook de Leise musea willen graag meer doen om Leiden ook landelijk op de cultuurkaart te zetten. Daarvoor wordt de samenwerking met Leiden Marketing geintensiveerd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×