Politiek spreekt vertrouwen uit in politie na 'kauwgomincident'

Een agent die begin september als grap nepkauwgom waar een stroomstootje uitkwam, aanbood aan een arrestant, heeft een reprimande gekregen en zijn excuses aangeboden aan de betrokkene. Daarmee is voor de politieleiding de kous af. In een vijf kantjes tellende brief aan de raad legt de politie niet alleen uitvoerig uit wat er is gebeurd en hoe het kon gebeuren, maar wordt ook met kracht afstand genomen van het gebeurde. Daarmee neemt de politiek genoegen. Onder leiding van de VVD was raadsbreed een verklaring geeist van districtschef Joep Pattijn. Die kwam dinsdagavond uitleg geven aan de raadscommissie. Ook burgemeester Lenferink nam, als korpschef, afstand van de ‘misplaatste grap’. Pattijn baalt van het hele gebeuren: “Dit is een heel vervelend incident. Zoiets mag gewoon niet gebeuren. Dat leidt tot imagoschade bij de politie. Dat willen we geen tweede keer meemaken.”

De arrestant, een Duitse student die werd aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed, claimt bij zijn arrestatie een gebroken pols te hebben opgelopen. Of dat zo is, trekken de betrokken agenten in twijfel. Pas een week na de arrestatie, waarbij de student tot tweemaal toe verzet pleegde, kwam hij met dat verhaal op de proppen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt dat nu verder.

Volgens Pattijn gaat de verdachte zelf ook niet vrijuit. “De man is aangehouden door agenten in uniform. Hij wist dus dat hij met de politie te maken had. Ik heb in mijn loopbaan niet eerder meegemaakt dat iemand zich dan tot twee keer toe met geweld verzet.”

Achteraf bleek overigens dat de verdachte de fiets te goeder trouw had gekocht in een Leidse fietsenwinkel. De fiets werd eerder in Katwijk gestolen en is in een partijtje van vijf fietsen voor 65 euro aan de handel verkocht. De student betaalde er 225 euro voor. De fiets is hij kwijt, het geld heeft hij terug gehad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×