Leiden wacht enorme inhaalslag wegwerken achterstallig onderhoud

“Het taboe is doorbroken,” zo omschrijft fractievoorzitter Paul van Meenen de exercitie die het college onder aanvoering van D66-wethouder Robert Strijk van financiën momenteel houdt. Het college brengt op verzoek van de raad namelijk in kaart welke kosten er gemoeid zijn met het wegwerken van achterstallig onderhoud aan gemeentelijke panden, bruggen, wegen, sportaccomodaties, walkanten en nog wat van dat soort zaken. Iets dat vele jaren niet is gebeurd en waarvan de raad vreest dat het om een megabedrag zal gaan. “We hebben het dan misschien wel over tientallen miljoenen,” zo denkt Van Meenen. Strijk wil eigenlijk niet op de uitkomsten van het onderzoek vooruit lopen, maar lichtte alvast een tipje van de sluier op.

“Ik wil geen waterstanden doorgeven, maar omdat u het zo nadrukkelijk vraagt, zal ik er iets over zeggen”, aldus Strijk die vervolgens aangaf dat een steekproef waarbij 25 uit 150 gemeentelijke gebouwen werden doorgelicht, een achterstand liet zien in het onderhoud van twee miljoen euro. Van Meenen: “U wilt geen waterstanden doorgeven, maar dat het springtij wordt, is wel duidelijk.”

Voor de zomer is het onderzoek afgerond en mag de raad zich over de te maken inhaalslag buigen. Pas dan is precies duidelijk hoeveel Leiden in het verleden te weinig heeft gespaard.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×