Feestelijke opening gerenoveerde Stedelijke Lichtfabrieken

Vandaag zal wethouder Roos van Gelderen het gerenoveerde pand van de Stedelijke Lichtfabrieken officieel openen. De Lichtfabrieken, gevestigd aan de Langegracht, hadden in het monumentale pand aan Hooigracht 12-14 hun toonzaal. Gas dat de fabrieken sinds 1848 en elektra dat ze sinds 1907 leverden, waren zo bijzonder, dat voorlichting vaak nodig was. Die voorlichting werd dan in de toonzaal gegeven. De klok die nog altijd aan de gevel bevestigd is, stamt uit de tijd dat de Stedelijke Lichtfabrieken verantwoordelijk waren voor de elektrische tijdaanwijzing. Die taak kregen ze in 1911. Tot 1973 heeft Hooigracht 12-14 als toonkamer en als klokkencentrale gediend. Sinds 1 oktober van dit jaar, is het Inloophuis Psychiatrie, dat tot voor kort op het Rapenburg gevestigd was, in het pand getrokken.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×