Leiden steekt 22 miljoen in sport(accomodaties)

Voor het eerst in jaren gaat er in Leiden een enorm bedrag naar de sport en sportaccomodaties. Dat heeft een meerderheid in de Leidse raad vannacht besloten tijdens de behandeling van de Leidse begroting voor 2012. In de vergadering die tot na 2.00 uur duurde, schaarden alle partijen behalve de SP, de ChristenUnie en GroenLinks zich achter een voorstel van de VVD en de PvdA om vanaf volgend jaar een 1/2% van de Algemene Uitkering die Leiden krijgt uit het Gemeentefonds in een in te stellen sportinvesteringsfonds te storten. Het gaat daarbij om een structureel bedrag van ongeveer 750.000 euro per jaar. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar door dat bedrag te ‘kapitaliseren’ kan Leiden zo’n 15.000.000 euro gaan uitgeven aan het opknappen van sportaccomodaties. Inclusief geld dat eerder al voor de sport was gevonden, komt het totale budget daarmee zelfs op zo’n 22.000.000 euro.

Niet iedereen is blij met die uitkomst. SP-raadslid Eva de Bakker is zelfs rondboos boos: “Bizar hoe veel raadsleden het geld nu verdelen. Dit is natte-vinger-werk. Om nu voor een half procent voor de sport te kiezen in onzuiver. Ik kan wel 20 dingen opnoemen die ook geld te kort komen en het net zo goed verdienen.” Daar heeft de SP wel een punt. Door nu al een deel van de Leidse inkomsten te oormerken, hoeft het college weliswaar niet meer op zoek naar geld voor de sport, maar het zal toch ergens vandaan moeten komen. Wat er door het besluit van vannacht sneuvelt, wordt pas duidelijk bij de behandeling van de perspectiefnota in het voorjaar, waar het college hoe dan ook met voorstellen zal moeten komen om jaarlijks 750.000 euro te bezuinigen op andere zaken. Ook Guido Terpstra van de ChristenUnie heeft gelijkluidende kritiek op het nu aangenomen voorstel.

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×